Krompirača/krompiruša

35157

Jedna od popularnijih pita u bosanskoj kuhinji svakako je pita s krompirom, kompirača ili krompiruša. Ova pita se brzo priprema i vrlo jednostavna je za pripremu.

Sastojci:
500 grama glatkog brašna
50 mililitara ulja
So, biber
1 kilogram krompira
2 glavice luka
voda

Priprema:
Zamijesiti tijesto od brašna, soli, ulja i malo mlake vode, oblikovati u veliku kuglu i ostaviti da odstoji oko sat vremena.

Krompir očistiti, sitno nasjeckati ili izrendati, isprati nekoliko puta i pomiješati s izrendanim lukom, pa sve dobro začiniti.

Na pobrašnjenoj podlozi najprije malo razvaljati, a kasnije razvijati kuglu tijesta u svim pravcima što tanje, razviti jufku. Premazati jufku sa malo ulja i po njoj rasporediti pripremljeni nadjev.

Urolati tijesto i spiralno staviti u okruglu tepsiju podmazanu s malo ulja, ili napravite frkove.

Peći na 220 stepeni oko 30 minuta. Pečenu pitu preliti sa 100 mililitara slane vode i zapeći još nekoliko minuta.

Služiti uz jogurt, kajmak ili šta Vam je volja.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Reforma pravosuđa ključni preduslov za povjerenje građana i napredak BiH na evropskom putu

  • Barbara Matić i Lara Cvjetko na Borsinom trening kampu u Mostaru

  • U izraelskim napadima širom Pojasa Gaze ubijeno više od stotinu Palestinaca

  • RGM produkcija: Šta umjesto starih USB-stikova?

  • Isplaćeno 50 miliona KM za štete od poplava

SB Banner 1

■ Povezano

  • Sultan kebab

  • Gurabije, kolači koji mirišu na stara vremena

  • Tulumbe

  • Prijedlog za desert: Dobre stare hurmašice