Kukuruza – naziv sve govori

Nekada se kukuruza jela kao skoro jedina vrsta hljeba i nije bila omiljena. Danas se pravi rijetko i svi navale kao da je najbolji specijalitet.
Sastojci:
1 kg kukuruznog brašna
oko 7-8 dl vruće vode
1 žlica šećera
malo soli
malo praška za pecivo
Priprema:
Brašno u dubljoj posudi izmješajte sa šećerom, solju i praškom, pa ulijevajte vruću vodu stalno miješajući.
Tijesto se ne smije rasipati, ali mora biti homogeno i ne rijetko.
Ostavite pokriveno oko pola sata, pa premjestite u posudu za pečenje koju ste malo nauljili.
Opet pokrijte i neka miruje još pola sata.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 250 stepeni celzijusa, oko pola sata pa smanjite na 200°c i pecite još pola sata.
Toplu kidajte, a kad se ohladi možete i rezati.
Najbolje ide domaća jela, ili sir, kajmak, jogurt…ili po starinski “udrobiti” u slatko mlijeko.
Napomena:
U kukuruzu možete dodati sastojke po želji, sir, kajmak…
(Mostarski.ba)









