Lokum – topi se u ustima

Tradicionalni bosansko-hercegovački suhi kolačići, koji se brzo i jednostavno pripremaju bez puno potrebnih namirnica, su lokumi. Preukusni su i tope se u ustima u trenu.
Sastojci:
0,5 kg brašna
250 gr maslaca
200 gr šećera u prahu
1 bjelance
Priprema:
Brašno i 160-170 g šećera u prahu pomiješati.
Dodati snijeg od jednog bjelanca i omekšan maslac, pa izmiješati rukom da se dobije fino tijesto.
Tijesto podijeliti na 4-5 dijelova.
Svaki dio razvaljati prstima da bude malo deblje od prsta, pa sjeći u zeljene oblike i stavljati na suh pleh.
Nemojte posipati brašnom površinu na kojoj radite.
Staviti u rernu zagrijanu na 180 stepeni.
Poslije 10 minuta smanjiti na 140 i peći još 15 min.
Odmah uvaljati u šećer u prahu.
Lokume, kad se ohlade, staviti u kutiju ili posudu sa poklopcem.
(Mostarski.ba)









