Malidžano, znate li šta je malidžano?

Malidžano je namaz sličan ajvaru, ali je svijetle boje pa ga zovu i bijeli ajvar, a ponekad i zeleni ajvar. Ovaj klasik makedonske kuhinje priprema se slično kao ajvar, ali od zelenih paprika i dodaje se senf.
Sastojci:
800 g zelene paprike,
400 g patlidžana,
80 ml ulja,
sok od 1/2 limuna,
2 kašike senfa,
2 česme saransaka,
1 dl sirćeta
1 kašičica šećera,
1 kašičica soli
Priprema:
Operite i ispecite patlidžan i papriku, u pećnici ili na roštilju.
Očistite ih i ostavite da se dobro ocijede, najbolje preko noći. Patlidžan i papar izblendajte, a možete koristiti i stroj za mljevenje mesa.
U tavu ulijte ulje, pa kad se zagrije dodajte mljeveno povrće.
Pržite na umjerenoj temperaturi oko sat vremena uz stalno miješanje.
Pred kraj dodajte šećer, senf, sirćet i sol.
Dobro izmiješajte, a da je malidžano gotov znat ćete kada ostane trag kuhačom na dnu posude.
Vrući malidžano ulijte u vruće i sterilizirane staklenke i dobro zatvorite.
Pokrijte i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
(Mostarski.ba)