Maslenica

112414

Sastojci:
400 g brašna
250 ml mlijeka
jedna kašika germa
jedna kašika šećera
dvije kašike ulja
100 g maslaca
4-5 kašika kajmaka
dvije kašike ulja

Priprema:

Germu sa toplim mlijekom i šećerom staviti da nakvasa.

Brašno prosijati, dodati jednu kašikicu soli, promiješati, dodati 2 kašike ulja i umijesiti sa kvascem.

Dodajte još malo vode ako je potrebno, pa tijesto dobro uradite rukama par minuta.

Tijesto ne treba da je previše tvrdo.

Ostaviti tijesto da se udvostruči.

Nadošlo tijesto podijeliti na tri dijela.

Uraditi 3 kuglice, a zatim sa oklagijom jednu po jednu jufku razviti.

U međuvremenu maslac, ulje i kajmak rastopiti i svaku jufku premazati.
Poklopiti jedno preko drugog.

Pekaru zagrijte na 200°C.
Maslenicu pecite oko 30 minuta dok fino ne porumeni.

(BK/Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Članovi federalnog odbora posjetili Konjic: Fokus na sanaciju šteta od poplava i klizišta

  • Poziv građanima Mostara: Učestvujte u istraživanju o huliganizmu i sigurnosti u gradu

  • Slijedi li novi talas poskupljenja kafe?

  • Mostar: Obilježavanje Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima

  • Objavljena nova lista najmoćnijih pasoša: SAD prvi put ispao iz top 10, gdje je sada BiH

SB Banner 1

■ Povezano

  • Sevdidžan, i to iz Mostara

  • Malidžano, znate li šta je malidžano?

  • Evo kako da napravite najzdraviji sok ove jeseni

  • Domaća tarhana, od sušenja do kuhanja