Medenjaci

35235

Foto: Ilustracija

Sastojci:

400 g brašna

120 g šećera u prahu

1/2 kesice praška za pecivo

1 kesica vanilin šećera

1/2 kašičice sode bikarbone

1 kašičica mješavine začina za medenjake ili cimeta

2 jajeta (umućena)

120 g omekšalog maslaca

120 g meda

Glazura:

– 200 g šećera u prahu

– 2 kašike tople vode

Priprema:

U posudi za mješanje sjedinite sve suhe sastojke, pa dodajte jaja, maslac i med.

Umijesite tijesto. Oblikujte 40 kuglica veličine oraha.

Poredajte ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje, a između medenjaka napravite razmak.

Medenjake pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 12 do 15 minuta.

Provjeravajte tokom pečenja – kada dodirnete medenjaci treba da budu mehki (biće čvršći kada se ohlade).

Priprema glazure:

Šećer u prahu sipajte u zdjelu. Vodu dodajte postepeno i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Glazura za medenjake ne treba da bude ni rijetka ni gusta.

Da li glazura ima odgovarajuću gustinu možete provjeriti tako što ćete na ohlađen medenjak sipati okvirno trećinu kašičice i sačekati par minuta (ukoliko je glazura ostala na medenjaku, to je to).

Glazuru možete doraditi i to tako što ćete dodati još malo vode ukoliko je gusta ili još malo šećera u prahu ukoliko je rijetka, savjetuje Kristina Gašpar, autorica bloga Domaćica za vas, piše Danas

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • U Sarajevu svečano obilježeni Dan Republike Turske i 102. godišnjice osnivanja Republike Turske

  • U Mostaru predstavljena monografija “GMO u poljoprivredi i šumarstvu”

  • Klub vijećnika Bošnjaka: Mevlana u “Staklenu banku”, izgradnja Hrvatskog kazališta na reviziju

  • EU donira zaštitnu opremu deminerskim timovima u BiH

  • Kruševo izbacilo Borac iz Kupa BiH

SB Banner 1

■ Povezano

  • Kompot od suhih šljiva

  • Sultan kebab

  • Gurabije, kolači koji mirišu na stara vremena

  • Tulumbe