Mileram torta

35234

Podloga
250 g glatkog brašna

80 g maslaca

100 g šećera

1 prašak za pecivo

1 jaje

1 vanilin šećer

hladna voda po potrebi

Krema
500 ml mlijeka

2 vrećice praška za puding od vanilije

200 g šećera

800 g milerama ili kiselog vrhnja

Preljev
250 g bobičastog voća (može i drugo)

1 vrećica preljeva za torte

Priprema

Podloga

Od sastojaka za podlogu zamijesite prhko tijesto, pa ostaviti u frizideru pola sata da se odmori.

Razvaljajte i stavite u okrugli kalup koji ste premazali s malo maslaca tako da prekrije i dno i stranice. Ovo je mjera za klasični kalup za torte promjera 26 cm.

Krema

U mlijeku skuhajte puding i šećer, maknite s vatre i u vrući puding umiješajte mileram (ili kiselo vrhnje).

Odmah stavite u kalup preko nepečenog tijesta, a onda i voće koje ste izabrali.

Ispecite

Pecite 70 minuta vremena u pekari na 170 stepeni. Ako vam je pekara slabija, pecite još 5 do 10 minuta duže.

Preljev

Pečenu mileramku dobro ohladite, a kad je hladna, pripremite preljev za torte prema uputi na pakiranju i prelijte.

Ostavite da se stvrdne i to je to, režite na šnite.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Koncert grupe “Ko Su Ovi” sutra na platou Tepa u okviru Sajma obrtništva i turizma Mostar

  • Svjetski dan hrane: Zdrava ishrana nije luksuz, već pravo

  • Wizz Air širi letove iz Tuzle: Stiže nova linija za Bratislavu

  • U rijeci kod Prozora pronađeno biće iz davno zaboravljenog vremena

  • CIK potvrdio kandidatske liste: Šest kandidata u utrci za predsjednika RS-a

SB Banner 1

■ Povezano

  • Sevdidžan, i to iz Mostara

  • Malidžano, znate li šta je malidžano?

  • Evo kako da napravite najzdraviji sok ove jeseni

  • Domaća tarhana, od sušenja do kuhanja