Miris jeseni: Cimet rolnice

Foto: Shutterstock
Kako dani postaju kraći, a vrijeme hladnije, mnogi ljudi su u potrazi za toplim i mirisnim desertima. Jedan od njih su i cimet rolnice – nježne, mirisne i savršene uz šolju toplog napitka.
Kod ovog recepta najvažnija je priprema tijesta. Prema tome, morate samo pažljivo dodavati brašno.
Sastojci za tijesto:
700 grama brašna
100 grama šećera + dvije kašike šećera
130 mililitara vode
jedna kašičica soli
10 grama kvasca
450 mililitara toplog mlijeka
dva jajeta
50 grama maslaca
Sastojci za punjenje:
cimet
nekoliko kašika mlijeka
šećer
Sastojci za bijelu glazuru:
mlijeko
120 grama šećera u prahu
Priprema:
Najprije, zagrijte vodu pa dodajte dvije kašike šećera i kvasac. Pomiješajte i ostavite da naraste. Od ostalih sastojaka zamijesite tijesto, ali postepeno dodajte brašno kako bi tijesto ostalo mekano. Nakon toga, pokrijte tijesto i ostavite da se udvostruči.
Kada tijesto dovoljno naraste, podijelite na dva jednaka dijela. Razvucite jednu koru pa je premažite s malo mlijeka i pospite željenom količinom šećera i cimeta. Ponovite postupak i s drugim komadom tijesta.
Umotajte oba komada tijesta u rolnu i koncem narežite na jednake dijelove. Poredajte rolnice u tepsiju, ali ih rasporedite tako da se ne dodiruju. Ostavite ih da ponovo narastu pa pecite u rerni na temperaturi između 180 i 200 stepeni dok ne porumene.
Kada su gotove, kratko ih ohladite pa premažite glazurom od šećera u prahu i mlijeka. Glazura bi trebala biti gusta pa postepeno dodajte mlijeko.
(Mostarski.ba/Klix.ba)