Miris jeseni u vašem domu

117520

Kako dani postaju kraći, a vrijeme hladnije, mnogi ljudi su u potrazi za toplim i mirisnim desertima. Jedan od njih su i cimet rolnice – nježne, mirisne i savršene uz šolju toplog napitka.

Kod ovog recepta najvažnija je priprema tijesta. Prema tome, morate samo pažljivo dodavati brašno, piše klix.ba.

Sastojci za tijesto:

700 grama brašna
100 grama šećera + dvije kašike šećera
130 mililitara vode
jedna kašičica soli
10 grama kvasca
450 mililitara toplog mlijeka
dva jajeta
50 grama maslaca

Sastojci za punjenje:

cimet
nekoliko kašika mlijeka
šećer

Sastojci za bijelu glazuru:

mlijeko
120 grama šećera u prahu

Priprema:

Najprije, zagrijte vodu pa dodajte dvije kašike šećera i kvasac. Pomiješajte i ostavite da naraste. Od ostalih sastojaka zamijesite tijesto, ali postepeno dodajte brašno kako bi tijesto ostalo mekano. Nakon toga, pokrijte tijesto i ostavite da se udvostruči.

Kada tijesto dovoljno naraste, podijelite na dva jednaka dijela. Razvucite jednu koru pa je premažite s malo mlijeka i pospite željenom količinom šećera i cimeta. Ponovite postupak i s drugim komadom tijesta.

Umotajte oba komada tijesta u rolnu i koncem narežite na jednake dijelove. Poredajte rolnice u tepsiju, ali ih rasporedite tako da se ne dodiruju. Ostavite ih da ponovo narastu pa pecite u rerni na temperaturi između 180 i 200 stepeni dok ne porumene.

Kada su gotove, kratko ih ohladite pa premažite glazurom od šećera u prahu i mlijeka. Glazura bi trebala biti gusta pa postepeno dodajte mlijeko.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Flotila Sumud na manje od 166 km od Gaze

  • Snapchat uvodi naplatu za pohranu fotografija i videa – poznata cijena

  • Nova pravila za ulazak u Njemačku

  • FBiH: Broj zaposlenih u porastu

  • Miris jeseni u vašem domu

SB Banner 1

■ Povezano

  • Miris jeseni: Cimet rolnice

  • Pileća musaka – laganija verzija klasičnog jela

  • Napravite domaći kajmak

  • Punjene tikvice, lagano za pripremiti a još lakše za pojesti