Nadjev bez mesa: Jalan sarma u listovima loze

104113

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Jalan sarma („Prazna“  sarma, „nazovi“ sarma, „lažna“ sarma)  predstavlja nadjev bez mesa. To je vrlo lagano, dijetalno jelo, piše Alija Lakišić u “Bosanskom kuharu”.

Za dva obroka: 30 mladih listove vinove loze, 100g riže, 30 pera mladog luka (zimi 200 g luka u glavici ), so, biber, ¼ l kiselog mlijeka, 50 g ulja ako stavljamo juhu ili 150 g ako nema juhe, malo nane (mente) , ako nema svježe onda suhe.

Listovi vinove loze se obare. Isjecka se sitno luk i prodinsta. Opere riža i malo prodinsta, pa se riža i luk izmiješaju, posole i pobibere. Nadjev se ponovo izmješa i zavije u sarme od listova vinove loze, te slažu u šerpu pomašćenu uljem.

Pri zamotavanju sarmi gornja strana lista treba da dođe unutra, a donja sa vanjske strane sarme.

Ćevabljenje (dinstanje) sarme se može vršiti u ulju sa dodatkom vrele vode ili mesnoj (juhi).

Servira se po pravilu hladna. Može sa kiselim mlijekomn i bez kiselog mlijeka, zavisno od funkcije, drugih priloga i pića koje se tom prilikom servira.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Nastavljeni neredi u Podgorici: Planiran napad na Turke i Azerbejdžance

  • Zrinjski bolji od Borca

  • Crna Gora privremeno suspendovala bezvizni režim za državljane Turske

  • Rukometni gradski derbi pripao Galebicama

  • BiH godišnje gubi 25.000 stanovnika, ekvivalent jednog prosječnog grada

SB Banner 1

■ Povezano

  • Gurabije, kolači koji mirišu na stara vremena

  • Tulumbe

  • Prijedlog za desert: Dobre stare hurmašice

  • Krzatma – mesna rapsodija trpeze