Obilježen dan kuhara, kruha i jabuka

U duhu zahvalnosti za plodove zemlje i trud ljudskih ruku, Srednja turističko-ugostiteljska škola u Mostaru svečano je obilježila “Dane kuhara, kruha i jabuka 2025. godine”, piše Fena.
Ova tradicionalna manifestacija okupila je učenike, nastavnike, roditelje, kao i brojne goste iz javnog života Grada Mostara i Hercegovačko -neretvanskog kantona.
Školsko dvorište bilo je ispunjeno mirisima svježe pečenog kruha, slastica od jabuka, muffina, pita, uštipaka i drugih hercegovačkih delicija koje su pripremili učenici svih smjerova škole: kuhari, pomoćni kuhari, konobari, hotelijersko-turistički tehničari, tehničari nutricionisti i IT tehničari u turizmu.
Direktorica škole Bernardica Milićević zahvalila je istakla važnost očuvanja tradicije i poticanja djece na rad i saradnju.
“Ovo je dan kada slavimo zajedništvo, rad, tradiciju i zdravu prehranu. Učenici su pokazali kreativnost, trud i znanje, a mi smo kao škola ponosni što njegujemo ovakve vrijednosti” rekla je Milićević.
Manifestacija nije bila samo gastronomska, već i edukativna jer su učenici i nastavnici praktične nastave podsjetili na važnost zdrave i uravnotežene prehrane, poštovanja prema hrani te zahvalnosti za prirodne darove koje svakodnevno koristimo.
“Kuhara i čovjeka stavljamo u prvi plan. Kroz ovu manifestaciju učenici su dobili priliku biti u središtu pažnje, pokazati što znaju i naučiti još više” rekao je profesor u Srednjoj turističko-ugostiteljskoj školi Mostar Zoran Zekić.
(Mostarski.ba)
U četvrtak u Zagrebu predavanje o genocidu u Srebrenici
Svjetski program za hranu traži potpuni pristup Gazi
Slagana zeljanica od gotovih kora i bogatog nadjeva
Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije s ciljem održivog razvoja u FBiH
Na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ održana četvrta sesija Erasmus+ projekta PELMOB