Oparuša – jeftino a vrhunsko jelo

Oparušaima mnogo naziva u BiH, zavisno iz kojeg kraja potičete.
Isto je jelo, jelo koje podsjeća na neke bezbrižnije dan, domaćinsku ljubav i požrtvovanost.
Jeftino jelo, a odlično. I prave ga na različite načine, a na kraju ispadne skoro pa isto.
Sastojci:
brašno: 500 gr
Ulje: Po potrebi
So: Po potrebi
Voda : 300 do 350 ml
Mlijeko: 500 ml
Prašak za pecivo: 1 kašikica
Maslac: Manji komad
Sastojke dozirajte u zavisnosti od veličine tepsije ili pleha.
Priprema:
U vrelu vodu stavite malu kašikicu soli, malo ulja, zatim sipate u posudu sa brašnom u koje ste prethodno dodali malo praška za pecivo i soli, sve sastavite i miješate dok ne dobijete finu masu. Pazite prilikom miješanja, koristite drvenu kašiku kako se ne biste opržili.
Kada je tijesto kompaktno i bez grudvica, ne treba da odstoji već se odma razvija na radnoj površini dok je još toplo. Ne treba da bude predebelo ni pretanko, malo deblje od tijesta za pizzu.
Tepsiju namažite puterom ili maslom, pa stavite tijesto u tepsiju. Razvaljajte toliko kolika vam je tepsija.
Nakon toga, tijesto malo izbockajte sa svih strana i premažite pavlakom.
Ubacite u pećnicu da se malo zapeče na 250 stepeni, 30 minuta, ali pazite da vam ne zagori, jer nije svaka rerna ista.
Za to vrijeme ugrijte slatko mlijeko i puter (sastaviti zajedno u jednušerpu) i posolite po procjeni.
Kada je tijesto pečeno, izvadite iz rerne i zalijte vrelim slatkim mlijekom i puterom. Sačekajte da upije, najbolje da tijesto “pliva” u mlijeku.
Tako pečeno možete poslužiti uz salatu po želji, ili dodati sir koji volite.
(Mostarski.ba)










