Paprike u pavlaci

121198

Priprema je jednostavna, a rezultat je savršeno sočan i ukusan prilog.

Sastojci:

3 kg mesnatih babura

1 l pavlake (kisela pavlaka, sa 20% masti)

1 l jogurta

200 grama slanog sira

1 kašika soli

1 kašika šećera

200 ml ulja

100 ml sirćeta

Priprema:

Paprike oprati, očiste od sjemenki i peteljki, a zatim isijeku na trake ili krupnije komade.

U većem loncu zagrije se voda sa soli, šećerom, uljem i sirćetom. Kada proključa, paprike se kratko blanširaju, oko 2–3 minute, tek da omekšaju, ali da zadrže oblik.

Blanširane paprike izvaditi, ocijediti i ostaviti da se ohlade.

U posebnoj posudi pomiješati pavlaku i jogurt, pa se po želji doda malo soli.

U čiste tegle slaže se red paprika, red pavlake, dok se ne napune do vrha.

Tegle se dobro zatvore i čuvaju u frižideru ili na hladnom mjestu.

Paprike su spremne za konzumaciju već nakon dan-dva, kada se ukusi lijepo sjedine.

Kremaste, blago kiselkaste i osvježavajuće – idealne su kao dodatak svakom obroku, a još bolje prijaju tokom zime, kad zatreba malo ljetne svježine iz tegle.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Jelena Grčević donirala 100 slikovnica djeci u SKB Mostar

  • Otvoren konkurs za 13. Šantićev festival djece pjesnika

  • Građani naselja Put za Podveležje nezadovolnji radom gradskih institucija ze ponedjeljak najavili mirni protest

  • Sutra promocija romana “Orlovača”

  • Paprike u pavlaci

SB Banner 1

■ Povezano

  • Izljevak (sa jogurtom i saransakom)

  • Bamja – tradicija na kašiku

  • Miris i ukus tradicije, kadaif

  • Droba