Paprike u pavlaci

Priprema je jednostavna, a rezultat je savršeno sočan i ukusan prilog.
Sastojci:
3 kg mesnatih babura
1 l pavlake (kisela pavlaka, sa 20% masti)
1 l jogurta
200 grama slanog sira
1 kašika soli
1 kašika šećera
200 ml ulja
100 ml sirćeta
Priprema:
Paprike oprati, očiste od sjemenki i peteljki, a zatim isijeku na trake ili krupnije komade.
U većem loncu zagrije se voda sa soli, šećerom, uljem i sirćetom. Kada proključa, paprike se kratko blanširaju, oko 2–3 minute, tek da omekšaju, ali da zadrže oblik.
Blanširane paprike izvaditi, ocijediti i ostaviti da se ohlade.
U posebnoj posudi pomiješati pavlaku i jogurt, pa se po želji doda malo soli.
U čiste tegle slaže se red paprika, red pavlake, dok se ne napune do vrha.
Tegle se dobro zatvore i čuvaju u frižideru ili na hladnom mjestu.
Paprike su spremne za konzumaciju već nakon dan-dva, kada se ukusi lijepo sjedine.
Kremaste, blago kiselkaste i osvježavajuće – idealne su kao dodatak svakom obroku, a još bolje prijaju tokom zime, kad zatreba malo ljetne svježine iz tegle.
(Mostarski.ba)









