Najzdraviji kupus: Pirjan od raštike

35027

Raštiku smatraju jednim od najzdravijih kupusa. Na svu sreću kod nas se uzgaja i ima je u izobilju. Prave se razna jela a jedno od najpoznatijih je pirjan od raštike.

Ako zaista želimo prvoklasno povrće u tanjiru, izaberimo raštiku. Zbog bogatog udjela kalcija, zbog blagotvornog djelovanja na jetru i čišćenje organizma od toksina, ali i zbog niske kalorične vrijednosti, zaslužuje sve pohvale.

Sastojci
1 kg raštike (izrezati na tanko)
500 gr junetine sa kosti
1 glavica luka
2 česme saransaka
1 kom. Mrkve (sitno isjeckati)
po potrebi majdonosa
sol, biber, začin tipa vegete
1 šoljica riže
ulje

Priprema
Pripremiti raštiku, otkinuti drške i izrezana je na tanko te ga oprati. Šerpu sa vodom staviti da prokuha i u vruću vodu, stavljati kupus da se obari. Obarenu raštiku dobro isprati vodom.

U exspres lonac staviti meso, da prokuha, i neka tako kuha 20 min.Prebaciti u šerpu stavite raštiku, sitno isjeckan luk, saransak, mrkvu i majdonos.

Dodati začine (so, biber, začin tipa vegete,malo ulja). Dodati i vodu ali ne previše.
Lonac poklopiti i kuhati (sati i po).

Nakon toga u šerpi provjeriti da li su meso i raštika mekani, pa dodati očišćenu i opranu rižu.

Tada ne treba da bude puno vode.

Pirjan sa rižom kuhati nekih 15 min.

Šerpu skloniti sa šporeta i lagano promiješati, da se kupus i riža sjedine.

Napomena

Postoji veliki broj načina kuhanja pirjana od raštike, ovo je samo jedan od njih.

(Coolinarka/Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Članovi federalnog odbora posjetili Konjic: Fokus na sanaciju šteta od poplava i klizišta

  • Poziv građanima Mostara: Učestvujte u istraživanju o huliganizmu i sigurnosti u gradu

  • Slijedi li novi talas poskupljenja kafe?

  • Mostar: Obilježavanje Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima

  • Objavljena nova lista najmoćnijih pasoša: SAD prvi put ispao iz top 10, gdje je sada BiH

SB Banner 1

■ Povezano

  • Sevdidžan, i to iz Mostara

  • Malidžano, znate li šta je malidžano?

  • Evo kako da napravite najzdraviji sok ove jeseni

  • Domaća tarhana, od sušenja do kuhanja