Probali smo turski doručak u Yunus Emre Enstitüsü

Foto: Mostarski.ba
Yunus Emre Enstitüsü – Mostar upriličio je danas prigodno druženje sa predstavnicima medija i institucija koje promovišu turističke potencijale Mostara i Hercegovine, uz prezentaciju turskog doručka.
Sa jednom od najpoznatijih kuhinja na svijetu, Turska se izdvaja po svojoj kulturi doručka. Zahvaljujući Yunus Emre Enstitüsü – Mostar, danas smo se uvjerili da je tradicionalni turski doručak, često opisan kao „Zlatni obrok“, zaista nezaboravno iskustvo.
Koordinatorica Yunus Emre Enstitüsü – Mostar, Esra Denden, istakla je u svom obraćanju da doručak u Turskoj nije samo obrok, već i sjajan doživljaj.
Čaj je, prema njenim riječima, neizostavni dio doručka, koji obiluje raznovrsnim sirevima poput tulum i kašara, uz bijeli sir, čokelek (svježi sir) i mihalič sir. Osim svježih krastavaca, paradajza, paprika i lisnatog povrća, na stolu se mogu naći i zelene i crne masline s područja Marmara, Egejskog mora i Sjevernog Egeja, uz med, domaći džem i kajmak. Poslužuju se svježe pečeni hrskavi hljebovi i simit, uz vrući turski čaj u čašama oblika tulipana. Jaje je još jedan važan sastojak turskog doručka, bilo tvrdo kuhano ili pripremljeno kao menemen, ukusno jelo od jaja, paradajza i paprika.
Nakon ovog ukusnog obroka, gostima je poslužena i turska kafa, koja je upotpunila današnji susret u prelijepom ambijentu dvorišta nekadašnje Karađoz-begove medrese, sa pogledom na Stari most.
(Mostarski.ba)
Glasnogovornik Kremlja: Komunikacija između Rusije i Ukrajine trenutno na čekanju
FBiH: Jednokratna pomoć od 200 KM boračkoj populaciji
O Nikšićevoj najavi povećanja RTV takse: Samo gdje je Trojka na vlasti cijene rastu
MFS-EMMAUS podijelio 1.405 školskih ruksaka djeci širom BiH
Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u ponedjeljak u Mostaru