Punjene pečene jabuke

35190

Foto: Ilustracija

Ako volite jabuke, ovaj recept ćete voljeti, a u pitanju su punjene pečene jabuke.

Sastojci:

6 manjih jabuka

1 puna kašika meda

2 pune kašike mljevenih oraha

2 pune kašike suhog grožđa

2 pune kašike džema (po izboru)

2 kašike ruma

pola kašičice cimeta

2 kašike usitnjenih pečenih lješnika

kašika šećera u prahu

Priprema:

Jabuke operite i posušite. Svakoj odsijecite “kapicu” i sačuvajte je. Jabuke izdubite pomoću nožića i kašičice, a zatim ih složite u pekač obložen pekpapirom. U činiji pomiješajte med, orahe, suho grožđe (koje je prethodno potopljeno u toplu vodu, da omekša, pa ocijeđeno), džem, rum i cimet. Izdubljene jabuke napunite tom smjesom.

Svaku jabuku pospite usitnjenim lješnicima pa zatvorite “kapicom”. Zatim ih čačkalicom dobro izbockajte kako kora ne bi tokom pečenja naglo pukla. Punjene jabuke pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni, oko 25 do 30 minuta. Kada budu pečene, pospite ih šećerom u prahu i servirajte.

(Agencije)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Stručni skup u Mostaru: Poticaje u poljoprivredi usmjeriti na kapitalna ulaganja

  • Granična policija BiH i Frontex – Partnerstvo za jačanje sigurnosti granica

  • Narodno pozorište Mostar nastavlja humanu misiju: Večeras “Hasanaginica”

  • Isplata penzija za oktobar počinje u srijedu

  • Završava “Oktobar u Narodnoj”: Večeras promocija knjige Mustafe Džafića i Nijaza Kurtovića

SB Banner 1

■ Povezano

  • Kompot od suhih šljiva

  • Sultan kebab

  • Gurabije, kolači koji mirišu na stara vremena

  • Tulumbe