Šampita, kraljica kolača

118082

Recept za šampitu vraća uspomene na djetinjstvo, slastičarne starog tipa i nedjeljne kolače na porodičnom stolu.

Riječ je o jednostavnom, ali vrlo efektivnom kolaču koji spaja laganu, prozračnu pjenu od bjelanaca sa tankom korom i mirisom vanilije.

Uprkos jednostavnosti sastojaka, šampita je kolač koji traži preciznost, ali rezultat je vrijedan svakog truda, piše Bosanskikuhar.

Sastojci za koru:

4 žumanca

4 kašike šećera

4 kašike brašna

1/2 praška za pecivo

1 vanilin šećer

Sastojci za fil:

4 bjelanca

200 g šećera

100 ml vode

1 vanilin šećer

Priprema:

Umutiti žumanca sa šećerom i vanilin šećerom dok ne posvijetle. Dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i sve sjediniti.

Izliti smjesu u pleh obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 10–12 minuta, dok lagano ne porumeni. Ostaviti da se ohladi.

Za agdu:

U manjoj šerpi prokuhati šećer, vodu i vanilin šećer. Kuhati 5–6 minuta dok se ne formira gust sirup.

Priprema pjene od bjelanaca:

Dok se sirup kuha, početi mutiti bjelanca. Kada počnu da se učvršćuju, polako dodavati vruć sirup uz neprekidno miksanje dok ne dobijete gustu, sjajnu pjenu.

Premazati pjenu preko ohlađene kore i poravnati špatulom. Ostaviti da se hladi u frižideru najmanje 2 sata.

Po želji, posuti šećerom u prahu ili čokoladom u prahu prije služenja.

Napomene:

Bjelanca moraju biti sobne temperature radi boljeg mućenja.

Koru možete peći i unaprijed čuvati u frižideru.

Ako želite višu šampitu, koristite manji pleh.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Otvorena izložba “Dizajn – moć komunikacije” autora Antonija Džolana

  • Iznenađujući izvori kalcija: 10 namirnica koje nadmašuju mlijeko

  • U znak poštovanja prema Halidu Bešliću odgađaju se koncerti Petra Graše u Mostaru i Sarajevu

  • U Parizu ministarski sastanak arapskih i zapadnih zemalja o mirovnom planu za Gazu

  • ‘Rat’ naftnih kompanija za tržište aviogoriva u BiH

SB Banner 1

■ Povezano

  • Zimnica: Pinđur

  • Tarhana, domaći recept za ukusnu čorbu

  • Miris jeseni u vašem domu

  • Miris jeseni: Cimet rolnice