Šampita, kraljica kolača

Recept za šampitu vraća uspomene na djetinjstvo, slastičarne starog tipa i nedjeljne kolače na porodičnom stolu.
Riječ je o jednostavnom, ali vrlo efektivnom kolaču koji spaja laganu, prozračnu pjenu od bjelanaca sa tankom korom i mirisom vanilije.
Uprkos jednostavnosti sastojaka, šampita je kolač koji traži preciznost, ali rezultat je vrijedan svakog truda, piše Bosanskikuhar.
Sastojci za koru:
4 žumanca
4 kašike šećera
4 kašike brašna
1/2 praška za pecivo
1 vanilin šećer
Sastojci za fil:
4 bjelanca
200 g šećera
100 ml vode
1 vanilin šećer
Priprema:
Umutiti žumanca sa šećerom i vanilin šećerom dok ne posvijetle. Dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i sve sjediniti.
Izliti smjesu u pleh obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 10–12 minuta, dok lagano ne porumeni. Ostaviti da se ohladi.
Za agdu:
U manjoj šerpi prokuhati šećer, vodu i vanilin šećer. Kuhati 5–6 minuta dok se ne formira gust sirup.
Priprema pjene od bjelanaca:
Dok se sirup kuha, početi mutiti bjelanca. Kada počnu da se učvršćuju, polako dodavati vruć sirup uz neprekidno miksanje dok ne dobijete gustu, sjajnu pjenu.
Premazati pjenu preko ohlađene kore i poravnati špatulom. Ostaviti da se hladi u frižideru najmanje 2 sata.
Po želji, posuti šećerom u prahu ili čokoladom u prahu prije služenja.
Napomene:
Bjelanca moraju biti sobne temperature radi boljeg mućenja.
Koru možete peći i unaprijed čuvati u frižideru.
Ako želite višu šampitu, koristite manji pleh.
(Mostarski.ba)
Otvorena izložba “Dizajn – moć komunikacije” autora Antonija Džolana
Iznenađujući izvori kalcija: 10 namirnica koje nadmašuju mlijeko
U znak poštovanja prema Halidu Bešliću odgađaju se koncerti Petra Graše u Mostaru i Sarajevu
U Parizu ministarski sastanak arapskih i zapadnih zemalja o mirovnom planu za Gazu
‘Rat’ naftnih kompanija za tržište aviogoriva u BiH