Sedam crnih maslina za zdraviji organizam

109777

Nutricionistkinja iz madridskog Anti-aging instituta Jaraset del Kastiljo objašnjava da crne masline nisu samo slani dodatak ishrani – one sadrže mnoge korisne materije poput oleinske kiseline, vitamina E, vlakana i gvožđa.

Ipak, najznačajniji su fenolni spojevi, poput oleuropeina i hidroksitirozola, koji imaju snažna protuupalna i antioksidativna svojstva, piše Klix.ba.

Crne masline mogu biti posebno korisne ženama u periodu perimenopauze i menopauze.

Nutricionistkinja ističe da ishrana bogata antioksidansima može ublažiti brojne simptome ovih životnih faza i pomoći u prevenciji različitih zdravstvenih problema.

Preporučuje se konzumacija sedam crnih maslina dnevno, što je sasvim dovoljno za pozitivan uticaj na organizam. Ova količina obezbeđuje korisne masti i antioksidanse u količini sličnoj jednoj kašiki maslinovog ulja, ali uz dodatne zdravstvene benefite.

Također, crne masline sadrže više gvožđa od zelenih, što ih čini idealnim za osobe koje pate od hroničnog umora ili anemije.

Visoka koncentracija hidroksitirozola i vitamina E pomaže u zaštiti ćelija od oksidativnih oštećenja. Uz to, jedinjenja ispod kožice masline mogu smanjiti rizik od razvoja polipa u crijevima, čime doprinose prevenciji kolorektalnog karcinoma.

Oleinska kiselina, prisutna u maslinama, pomaže u održavanju normalnog nivoa holesterola.

(detinjarije.com)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Mostar: Obilježavanje Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima

  • Objavljena nova lista najmoćnijih pasoša: SAD prvi put ispao iz top 10, gdje je sada BiH

  • Sveučilište u Mostaru povećava plaće zaposlenicima za 34,5 posto

  • Sindikalna potrošačka korpa za septembar 3.431,60 KM

  • Predsjedništvo BiH jednoglasno je – pogriješilo!

SB Banner 1

■ Povezano

  • Promjene na koži često su znak nedostatka važnih vitamina

  • WHO upozorava na alarmantni porast otpornosti na antibiotike

  • Gastritis? Šta i kako!?

  • Svaki treći građanin BiH puši: Mladi sve češće posežu za cigaretama