Sevdidžan, i to iz Mostara

118654

Ovaj kolač je svima u Mostaru poznat, svi smo ga jeli, jedemo i jesti ćemo…

Sastojci:
4 jaja
čaša šećera
čaša rastopljenog maslaca
rendana kora jednog limuna
čaša griza
1/4 čaše brašna
1 čaša vrhnja za kuhanje

Za agdu:
40 dkg šećera
4 dcl vode
vanilijin šećer

Priprema:

Umutiti žumanjke, dodati šećer te umiješati omekšani maslac i narednanu koru od limuna.

Sve dodatno umutiti.

Dodati griz, brašno i vrhnje te nastaviti mutiti.

Od bjelanjaka umutiti čvrsti snijeg i sjediniti ih s smjesom.

U međuvremenu zagrijati rernu.

Umućenu masu izliti u pomašćenu tepsiju i umjereno peći.

Priprema agde:
U šećer sipati 4 dcl vode i vanilijin šećer. Skuhati agdu.

Ispečeni sevdidžan preliti agdom i vratiti u toplu rernu.

Kad se malo ohladi sevdidžan sjeći u kocke.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Građani BiH na bankama drže gotovo dvije milijarde više nego godinu ranije

  • Promjene na koži često su znak nedostatka važnih vitamina

  • Sutra sjednica Vijeća ministara BiH

  • Ujedinjene nacije i MKCK pozvali na otvaranje svih prelaza u Gazi

  • Infantino: FIFA će pomoći obnovu fudbalske infrastrukture u Gazi

SB Banner 1

■ Povezano

  • Malidžano, znate li šta je malidžano?

  • Evo kako da napravite najzdraviji sok ove jeseni

  • Domaća tarhana, od sušenja do kuhanja

  • Šampita, kraljica kolača