Tarhana, domaći recept za ukusnu čorbu

117596

Tarhana čorba je tradicionalno jelo koje se priprema od tarhane – fermentirane mješavine brašna, jogurta i začina. Ova gusta i hranjiva čorba idealna je za hladne dane, jer grije organizam i daje energiju. Tarhana se može pripremiti unaprijed i čuvati mjesecima, što je čini savršenim brzim rješenjem za ukusan obrok.

Sastojci:

4 kašike tarhane
1 kašika putera ili maslinovog ulja
1 kašika paradajz-pirea (po želji) 1 litra pilećeg ili povrtnog temeljca
1/2 kašičice crvene paprike
So i biber po ukusu
1/2 kašičice suhog origana ili timijana (po želji)
1 čegna saransaka (sitno nasjeckanog)
Jogurt ili kiselo mlijeko za serviranje

Priprema:

Priprema tarhane: Ako koristite sušenu tarhanu, potopite je u malo mlake vode i ostavite 10-15 minuta da omekša.

Prženje začina: U šerpi otopite puter ili zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte sitno sjeckani saransak i kratko propržite dok ne zamiriše.

Dodavanje tarhane: Dodajte omekšanu tarhanu i paradajz-pire, pa lagano propržite miješajući da se sjedini sa začinima.

Kuhanje čorbe: Postepeno dodajte temeljac, neprestano miješajući kako se ne bi stvorile grudvice. Posolite, pobiberite i dodajte crvenu papriku. Kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta dok se čorba ne zgusne.

Serviranje: Tarhana čorbu poslužite toplu, uz malo jogurta ili kiselog mlijeka, te krišku domaćeg hljeba.

Savjet za bolji ukus:
Ako želite bogatiji okus, prije kuhanja možete dodati malo sitno sjeckane mrkve ili celera.
Tarhana se može čuvati u suhom obliku i koristiti po potrebi – samo dodajte u vrući temeljac i skuhajte.
Tarhana čorba je savršen spoj tradicije i zdravlja, a njen domaći okus će vas vratiti u djetinjstvo!

(Mostarski.ba)

 

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • “Stolački otpor” poziva nadležne institucije da zaštite državnu imovinu

  • Pokrenuta akcija „Otvori knjigu, zatvori ekran“ za djecu u SKB Mostar

  • Evropski naučnici traže od vlasti u BiH da istraže pomor u Neretvi i rad elektrane Ulog

  • Počeo štrajk u Koksari Lukavac

  • Dok tunel Prenj čeka, stotine miliona KM nestaju!

SB Banner 1

■ Povezano

  • Miris jeseni u vašem domu

  • Miris jeseni: Cimet rolnice

  • Pileća musaka – laganija verzija klasičnog jela

  • Napravite domaći kajmak