Tikvara

111944

Foto: ilustracija / internet

Sastojci:

1/2 kg jufke (po mogućnosti deblje)

1 kg tikve

1 crveni luk

4 čajne kašičice soli, poravnate

2  čajne kašičice crnog bibera, pune (ili više zavisi od Vašeg ukusa)

Preljev:

150 grama neslanog maslaca

50 ml suncokretovog ulja

1 kašičica soli, poravnata

Priprema:

Očistiti i izrendati tikvu i crveni luk.

Podmzati tepsiju za pečenje.

Pripremiti jufku ako je kupovna, a ako imate vremena, zamjesite jufku za pitu i rasučite (razvucite).

Otopite maslac i ulje sa solju a rernu podesite na 200 stepeni da se zagrije.

Izrendanu tikvu posolite i pobiberite, i sve izmješajte da se spoji.

Pitu slažete kao i svaku drugu, redate listove jufke pa onda sloj fila.

Svaki list jufke treba da je dobro premazan kombinacijom maslaca i ulja.

U ovom receptu tikva se ne treba cijediti, iz razloga što koristite deblju jufka. Ukoliko koristite tanku jufku, iz tikve je potrebno odstraniti višak vode.

Kad je pita složena, razrežete je na kocke i ako vam je ostalo masti, zalijete dodatno po vrhu da pita upije masnoću.

Rernu, nakon što je zagrijana na 200 stepeni i po stavljanju pite u nju, smanjite na 180 stepeni.

Peći sat do sat i pol vremena.

Vrijeme pečenja zavisi od veličini tepsije, debljini pite i jačine vaše pećnice.

(Mostarski.ba)

 

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Nikšić u Mostaru predložio da se tunel Prenj preimenuje u ‘I’

  • Priština domaćin izložbe o razaranju džamija u Bosni i Hercegovini i na Kosovu

  • Mostar se oprašta od devetnaestogodišnjeg Dine Marića

  • Pet hrvatskih stranaka napravilo dogovor: “Snažan politički zaokret”

  • U Mostaru otvoren prvi Repair Cafe zapadnog Balkana: Promocija cirkularne ekonomije

SB Banner 1

■ Povezano

  • Ruska baklava

  • Ukusno i brzo/Musaka

  • Bosanski lonac

  • Smokvara