U Mostaru prezentacija tradicionalnog turskog doručka

Foto: Ured za kulturu i turizam Turkiye / AA
Prezentacija tradicionalnog turskog doručka, će se održati danas u 10 sati u dvorištu Instituta Yunus Emre Mostar.
Cilj je, kako navode organizatori, približiti bogatstvo turske kulinarske tradicije kroz autentične okuse i ugodno druženje.
Tradicionalni turski doručak, često opisan kao „Zlatni obrok“ obiluje raznovrsnim sirevima poput tulum i kašara, uz bijeli sir, čokelek (svježi sir) i mihalič sir.
Osim svježih krastavaca, paradajza, paprika i lisnatog povrća, na stolu se mogu naći i zelene i crne masline s područja Marmara, Egejskog mora i Sjevernog Egeja, uz med, domaći džem i kajmak. Poslužuju se svježe pečeni hrskavi hljebovi i simit, uz vrući turski čaj u čašama oblika tulipana. Jaje je još jedan važan sastojak turskog doručka, bilo tvrdo kuhano ili pripremljeno kao menemen, ukusno jelo od jaja, paradajza i paprika. Nakon ovog obilnog obroka, može se ponuditi i turska kafa, koja će upotpuniti obrok i olakšati varenje.
(Mostarski.ba)

Izložba ‘AquaArt’ spojila more, umjetnost i mlade u Neumu

Najavljen bogat program međunarodne konferencije “Zelene knjižnice – održiva budućnost knjižničarstva”

Kraj crnog tržišta goriva: BiH uvodi obavezno markiranje

“Ima babo sto ovaca” u novom ruhu: Zerdelija reinterpretira klasik Nede Ukraden

Sredinom novembra u Mostaru konferencija ‘Izgradimo održivu BiH III’
■ Povezano

Najavljen bogat program međunarodne konferencije “Zelene knjižnice – održiva budućnost knjižničarstva”

“Ima babo sto ovaca” u novom ruhu: Zerdelija reinterpretira klasik Nede Ukraden

Sredinom novembra u Mostaru konferencija ‘Izgradimo održivu BiH III’

Centar za kulturu Mostar: Održan seminar o finansijskom poslovanju i javnim nabavkama

