U Mostaru prezentacija tradicionalnog turskog doručka

107818

Foto: Ured za kulturu i turizam Turkiye / AA

Prezentacija tradicionalnog turskog doručka, će se održati danas u 10 sati u dvorištu Instituta Yunus Emre Mostar.

Cilj je, kako navode organizatori, približiti bogatstvo turske kulinarske tradicije kroz autentične okuse i ugodno druženje.

Tradicionalni turski doručak, često opisan kao „Zlatni obrok“ obiluje raznovrsnim sirevima poput tulum i kašara, uz bijeli sir, čokelek (svježi sir) i mihalič sir.

Osim svježih krastavaca, paradajza, paprika i lisnatog povrća, na stolu se mogu naći i zelene i crne masline s područja Marmara, Egejskog mora i Sjevernog Egeja, uz med, domaći džem i kajmak. Poslužuju se svježe pečeni hrskavi hljebovi i simit, uz vrući turski čaj u čašama oblika tulipana. Jaje je još jedan važan sastojak turskog doručka, bilo tvrdo kuhano ili pripremljeno kao menemen, ukusno jelo od jaja, paradajza i paprika. Nakon ovog obilnog obroka, može se ponuditi i turska kafa, koja će upotpuniti obrok i olakšati varenje.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Nikšić u Mostaru predložio da se tunel Prenj preimenuje u ‘I’

  • Priština domaćin izložbe o razaranju džamija u Bosni i Hercegovini i na Kosovu

  • Mostar se oprašta od devetnaestogodišnjeg Dine Marića

  • Pet hrvatskih stranaka napravilo dogovor: “Snažan politički zaokret”

  • U Mostaru otvoren prvi Repair Cafe zapadnog Balkana: Promocija cirkularne ekonomije

SB Banner 1

■ Povezano

  • Nikšić u Mostaru predložio da se tunel Prenj preimenuje u ‘I’

  • Mostar se oprašta od devetnaestogodišnjeg Dine Marića

  • U Mostaru otvoren prvi Repair Cafe zapadnog Balkana: Promocija cirkularne ekonomije

  • SDP i Trojka mogu slobodno zaboraviti na Mostar