Zdravstvene posljedice izbacivanja crvenog mesa iz ishrane

Bez obzira da li želite spasiti životinje i zaštititi okoliš ili jednostavno prilagoditi svoju prehranu, evo promjena koje možete očekivati u svom tijelu kada izbacite crveno meso iz prehrane.
Za Healthy, doktorica nauka Sally Warren otkrila je neke od koristi koje će se dogoditi ako izbacite crveno meso iz prehrane, ali je spomenula i jedan nedostatak.
Možda ćete izgubiti nekoliko kilograma.
Crveno meso ima visok sadržaj kalorija. Ako ga izbacite iz svoje svakodnevne prehrane, mogli biste vidjeti niži broj na vagi.
“Većina porcija mesa sadrži više proteina nego što je zapravo potrebno. Porcija govedine od 90 grama može imati oko 170 kalorija, ali porcija graha može imati oko 100 kalorija, a tofua oko 70 kalorija”, kaže dr. Sally Warren.
Na prvi pogled se možda ne čini kao velika razlika, ali s vremenom se može nakupiti. Članak iz 2015. godine u časopisu Journal of General Internal Medicine izvijestio je da su ljudi na vegetarijanskoj prehrani izgubili više kilograma od onih na nevegetarijanskoj prehrani, a vegani su izgubili više kilograma od ljudi koji su i dalje jeli jaja i mliječne proizvode.
Bit ćete manje “kiseli”
Zdravim tijelima je potrebna dobra pH ravnoteža. Međutim, veliki dio moderne praktične prehrane danas se sastoji od hrane koja stvara kiseline, uključujući crveno meso.
„Crveno meso proizvodi visok nivo kiseline koju tijelo treba da apsorbuje i neutralizira. Osim toga, visoka kiselost u tijelu stvara savršeno okruženje za bolesti. Dodajte tome stres i loš san i imate smanjenu otpornost na bolesti sa visokom stopom smrtnosti poput raka i dijabetesa“, objašnjava Warren.
Možda ćete se osjećati manje naduto.
Tijelo sporije probavlja crveno meso nego drugu hranu, zbog čega možete osjetiti zatvor, bolove u trbuhu i povećanu količinu gasova nakon obilnog odrezaka, piše klix.ba.
Iako biste mogli osjetiti probavne smetnje odmah nakon izbacivanja crvenog mesa, to je uglavnom rezultat konzumiranja zdravije hrane bogate vlaknima.
Dugoročno gledano, dodat ćete zdrave bakterije u svoja crijeva, što bi moglo smanjiti upalu u cijelom tijelu i učiniti da se osjećate manje nadutima. U stvari, studija iz 2015. godine otkrila je da vegetarijanci imaju niže stope upala od onih koji jedu meso.
Vaša koža bi se mogla poboljšati
Koža postaje čišća kada počnete sa zdravom ishranom. Jedite puno voća i povrća, koji su također puni vitamina poput A, C i E, za koje se zna da se bore protiv slobodnih radikala koji uzrokuju mrlje.
Vaš nivo holesterola može pasti
Izbacite crveno meso i smanjit ćete količinu zasićenih masti, koje su povezane s višim nivoom holesterola. Američko udruženje za srce preporučuje da ne konzumirate više od pet do šest posto svojih dnevnih kalorija iz zasićenih masti.
Ova ravnoteža smanjuje rizik od visokog holesterola, koji može dovesti do nakupljanja plaka u zidovima arterija.
„Ovo nakupljanje se naziva ateroskleroza, koja može dovesti do koronarne bolesti arterija (KBS), srčanog udara, moždanog udara ili tranzitornog ishemijskog napada (TIA) i periferne arterijske bolesti“, kaže Warren.
Iako visok holesterol može biti povezan s vašim genima, izbacivanje crvenog mesa će uveliko doprinijeti smanjenju nivoa holesterola u vašem tijelu.
Možete smanjiti rizik od ozbiljnih bolesti
Izbacivanje crvenog mesa iz jelovnika moglo bi smanjiti rizik od nekoliko bolesti.
„Crveno meso može sadržavati velike količine zasićenih masti, što je povezano s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti i dijabetesa“, kaže Warren.
Studija iz 2018. godine objavljena u European Heart Journalu otkrila je da konzumiranje crvenog mesa proizvodi spoj koji može povećati rizik od srčanog udara.
Karnitin, koji uzrokuje da tijelo proizvodi trimetilamin-N-oksid (TMAO), spoj koji proizvode bakterije u želucu, čini se da je povezan s rizikom.
„Istraživači vjeruju da to utiče na metabolizam holesterola u tijelu, što dovodi do povećanog razvoja plaka na zidovima krvnih sudova i može povećati rizik od srčanih bolesti“, kaže Warren.
Ljudi koji jedu govedinu također mogu razviti Alzheimerovu bolest. Studija iz 2017. godine objavljena u British Medical Journalu pripisala je vezu prekomjernom nakupljanja željeza zbog previše crvenog mesa u prehrani.
Možda ćete imati više energije.
Dr. Warren kaže da dobra energija zahtijeva zdravo srce, zdrav probavni sistem i zdrav um i tijelo. Zamjena crvenog mesa zdravijom hranom, poput graha, biljnih masti, cjelovitih žitarica, voća i povrća, može rezultirati višim nivoima energije.
Moguće je da vam nedostaju određeni nutrijenti
Iako je moguće nadoknaditi gubitak proteina u ishrani, neki nutrijenti dolaze uglavnom iz crvenog mesa i mogli biste početi osjećati njihov nedostatak ako ne uzimate suplemente.
Jedna ključna porodica nutrijenata su vitamini B, uglavnom vitamin B12, i mineral željezo. Ako jedete školjke, 90 grama kuhanih školjki može vam obezbijediti istu količinu B12 kao i govedina.
Drugi dobri izvori uključuju tofu i sojine proizvode, ribu, sir i jaja. Neki stručnjaci i dalje preporučuju uzimanje dodataka prehrani radi osiguranja.
„Uzimanje dodataka prehrani, uključujući visokokvalitetni B12, može osigurati da dobivate ispravnu dnevnu dozu“, kaže Warren.
Mnogi ljudi, čak i oni koji jedu crveno meso, imaju manjak magnezija. To je zato što današnje tlo ima malo magnezija, pa biljna prehrana više ne osigurava toliko ovog važnog minerala.
Čak i u mesu, stoka koja se uzgaja na ispaši ili hrani sijenom ne dobiva dovoljno vitamina D3 za održavanje zdravih dnevnih nivoa. Uzimajte dodatak magnezija i vitamina D3. Također, dodajte probiotike, koji osiguravaju važne prijateljske bakterije koje pomažu vašim crijevima da probavljaju i apsorbiraju hranu.
(Mostarski.ba)
Portparol Kremlja: Komunikacija između Rusije i Ukrajine trenutno na čekanju
FBiH: Jednokratna pomoć od 200 KM boračkoj populaciji
O Nikšićevoj najavi povećanja RTV takse: Samo gdje je Trojka na vlasti cijene rastu
MFS-EMMAUS podijelio 1.405 školskih ruksaka djeci širom BiH
Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u ponedjeljak u Mostaru