Home / Recept 5/7 / Jufka
Foto: Ilustracija, izvor: internet

Jufka

Danas smo se odlučili za koristan savjet kada je u pitanju kuhanje.
Mnogi misle da je „rasukati jufku“ (razviti kore) za pitu nauka, ali to je samo praksa. Nakon što Vam neko pokaže, probate sami par puta, sve ostalo će doći samo od sebe.

Sastojci potrebni za jufku za pitu za 4-5 osoba
Pola kg brašna
1 kašika ulja
sol
mlaka voda (količina prema potrebi)

Priprema

Vrijeme pripreme (izrada tijesta): 10-ak minuta
Vrijeme stajanja tijesta: 15 – 30 minuta
Vrijeme razvlačenja: 10-ak minuta

Sve sastojke rukom dobro zamijesite u glatko mekano tijesto. Obavezno brašno prosijte. Radite na pobrašnjenoj radnoj površini, a gotovo tijesto odvojite u 2 – 3 hrpice, svaku posebno stavite na nauljen tanjir, pouljite svaku, malo je rukom spljoštite, pokrijte folijom (može i ne mora) te pustite neka tijesto odstoji od petnaestak minuta do pola sata.

Razvlačite kore na čistom pamučnom, malo pobrašnjenom stolnjaku. Položite tijesto na pobrašnjeni stolnjak i oklagijom ili rukama razvucite u krug. Zatim ga oprezno i nježno razvlačite sa svih strana kruga tako da se krug povećava i širi. To radite na način da zavučete šake ispod tijesta, sve do sredine, tako da dlanovima budu okrenute prema stolu.

Povlačite ruke lagano prema sebi te ih blago širite i spuštajte tijesto na stol izvlačeći ruke ispod njega. Idući u krug oko tijesta (stola) taj pokret ponavljajte sve dok tijesto ne razvučete po cijelom stolu, svakim krugom kora će biti sve veća i veća, tanja i tanja. Ako imate prsten, skinite ga s prsta da tijesto ne zapne za njega, a ako imate duge nokte pazite da ga ne dotaknete noktima.
Kad tijesto razvučete po cijelom stolnjaku, debele rubove tijesta odstranite nožem.

Vaše tijesto je spremno za filovanje i nakon toga za pečenje.

(Wall)

Facebooktwittergoogle_plusmail