• Bosanski lokum je definitivno jedan neodoljiv tradicionalni bosanski kolačić, prhak, vrlo ukusan i apsolutno jednostavan za pripremu. Klasičan lokum radi se samo s brašnom, ali pojedini vole dodati i orahe. Sastojci: 1 jaje 250gr putera 15 dag šećera 40 dag

  • Raštiku smatraju jednim od najzdravijih kupusa. Na svu sreću kod nas se uzgaja i ima je u izobilju. Prave se razna jela a jedno od najpoznatijih je pirjan od raštike. Ako zaista želimo prvoklasno povrće u tanjiru, izaberimo raštiku. Zbog

  • Sastojci za šaum: 6 bjelanaca, 24 kašike šećera, malo manje od 1 dl vode, prstohvat soli. Za koru: 6 žumanaca, 6 kašika šećera, 6 kašika brašna, 6 kašika mlijeka, 6 kašika ulja, 1 mala kašika praška za pecivo Priprema: Kora:

  • Sastojci 25 dag glatkog brašna 10 dag šećera 1 paketić praška za pecivo 1 paketić vanilin šećera 8 dag maslaca 1 jaje FIL 1/2 l mlijeka 2 vrećice pudinga od vanilije 20 dag šećera 80 dag milerama (ili masnog kiselog

  • Gulaš je odlična stvar ako vam je potrebno jelo za više dana. Možete ga poslužiti uz pire, rižu ili tjesteninu. Sastojci: 750 g mesa (najbolje je koristiti junetinu ili meso za gulaš) 2 glavice crnog luka (sitno isjeckane) 2 čehna

  • Sastojci: 6 velikih jaja, 2 zrele banane, 2 kašike maslaca od badema, 3 kašike integralnog brašna, pola kašičice cimeta, so. Priprema: Pomiješajte jaja, zgnječene banane, maslac od badema, brašno i cimet. Kad smjesa bude glatka, posolite i promiješajte. Nauljite aparat

  • Japrak je tradicionalno jelo Hercegovine, izvorno je jelo iz Turske. Sprema se od raštike, kupusa raštike. Sastojci 500-600 g mljevenog mesa (junetina, teletina) 1 glavica luka-sitno isjeckati 2 česme / čehne saransaka 1 mala šolja riže 2 kašike paradajz pirea

  • Baklava je jedno od najstarijih poznatih turskih jela. Njena popularnost seže u doba 15. vijeka. Bajram je nezamisliv bez baklave. Sastojci: Gotove kore (jufke) za baklavu (1 kg) 900 grama mljevenih oraha 100 grama krupno mljevenih oraha (izrezati nožem) 150

  • Sastojci: 1 paket gotovih kora (jufki), 200 g istopljenog maslaca, 500 g izdrobljenih oraha, 2 kašike šećera. 800 g šećera, 600 ml vode, 2 vanilijin šećera, 1 limun Priprema: Uzeti po 2 lista jufke, maslac rastopiti i mazati list i

  • Sastojci: 3 tikvice, 2 paradajza, šolja riže, 300 g mljevenog mesa, 1 crni luk, so, biber, bosiljak, začini. Priprema: Crni luk se očisti, isjecka, posoli, pobiberi i kratko proprži. Onda se doda mljeveno meso sa začinima i izdinsta. Doda se

  • Sastojci: Mlijeko : 750ml Ulje : 150 ml Vanilin šećer: 1 kom. Šećer : Mala šoljica ipol Brašno : 525 gr Prašak za pecivo 3/4 Jaja : 6 kom. Ulje : 2 l Priprema: 750ml mlijeka 150ml ulja Vanilin secerMala

  • Sastojci: 500 g tjestenine za kadaif, 200 – 300 g mljevenih oraha, 250 g svježeg maslaca, 100 g grožđica, 1 l vode, 700 g šećera, 1 kesica vanilijin šećera, 1 limun, 1 narandža, 1-2 kašike meda. Priprema: Veliki dublji pleh

  • Na današnji dan 26. 4.

  • Mostar: Dežurna apoteka/ April