Bosanski lokum je definitivno jedan neodoljiv tradicionalni bosanski kolačić, prhak, vrlo ukusan i apsolutno jednostavan za pripremu. Klasičan lokum radi se samo s brašnom, ali pojedini vole dodati i orahe. Sastojci: 1 jaje 250gr putera 15 dag šećera 40 dag
Raštiku smatraju jednim od najzdravijih kupusa. Na svu sreću kod nas se uzgaja i ima je u izobilju. Prave se razna jela a jedno od najpoznatijih je pirjan od raštike. Ako zaista želimo prvoklasno povrće u tanjiru, izaberimo raštiku. Zbog
Sastojci za šaum: 6 bjelanaca, 24 kašike šećera, malo manje od 1 dl vode, prstohvat soli. Za koru: 6 žumanaca, 6 kašika šećera, 6 kašika brašna, 6 kašika mlijeka, 6 kašika ulja, 1 mala kašika praška za pecivo Priprema: Kora:
Sastojci 25 dag glatkog brašna 10 dag šećera 1 paketić praška za pecivo 1 paketić vanilin šećera 8 dag maslaca 1 jaje FIL 1/2 l mlijeka 2 vrećice pudinga od vanilije 20 dag šećera 80 dag milerama (ili masnog kiselog
Gulaš je odlična stvar ako vam je potrebno jelo za više dana. Možete ga poslužiti uz pire, rižu ili tjesteninu. Sastojci: 750 g mesa (najbolje je koristiti junetinu ili meso za gulaš) 2 glavice crnog luka (sitno isjeckane) 2 čehna
Sastojci: 6 velikih jaja, 2 zrele banane, 2 kašike maslaca od badema, 3 kašike integralnog brašna, pola kašičice cimeta, so. Priprema: Pomiješajte jaja, zgnječene banane, maslac od badema, brašno i cimet. Kad smjesa bude glatka, posolite i promiješajte. Nauljite aparat
Japrak je tradicionalno jelo Hercegovine, izvorno je jelo iz Turske. Sprema se od raštike, kupusa raštike. Sastojci 500-600 g mljevenog mesa (junetina, teletina) 1 glavica luka-sitno isjeckati 2 česme / čehne saransaka 1 mala šolja riže 2 kašike paradajz pirea
Baklava je jedno od najstarijih poznatih turskih jela. Njena popularnost seže u doba 15. vijeka. Bajram je nezamisliv bez baklave. Sastojci: Gotove kore (jufke) za baklavu (1 kg) 900 grama mljevenih oraha 100 grama krupno mljevenih oraha (izrezati nožem) 150
Sastojci: 1 paket gotovih kora (jufki), 200 g istopljenog maslaca, 500 g izdrobljenih oraha, 2 kašike šećera. 800 g šećera, 600 ml vode, 2 vanilijin šećera, 1 limun Priprema: Uzeti po 2 lista jufke, maslac rastopiti i mazati list i
Sastojci: 3 tikvice, 2 paradajza, šolja riže, 300 g mljevenog mesa, 1 crni luk, so, biber, bosiljak, začini. Priprema: Crni luk se očisti, isjecka, posoli, pobiberi i kratko proprži. Onda se doda mljeveno meso sa začinima i izdinsta. Doda se
Sastojci: Mlijeko : 750ml Ulje : 150 ml Vanilin šećer: 1 kom. Šećer : Mala šoljica ipol Brašno : 525 gr Prašak za pecivo 3/4 Jaja : 6 kom. Ulje : 2 l Priprema: 750ml mlijeka 150ml ulja Vanilin secerMala
Sastojci: 500 g tjestenine za kadaif, 200 – 300 g mljevenih oraha, 250 g svježeg maslaca, 100 g grožđica, 1 l vode, 700 g šećera, 1 kesica vanilijin šećera, 1 limun, 1 narandža, 1-2 kašike meda. Priprema: Veliki dublji pleh