Home / Na današnji dan / Na današnji dan – 23.11.

Na današnji dan – 23.11.

1975. – Počeo sa radom Tehnološki fakultet Banja Luka. Tehnološki fakultet Banja Luka osnovan je 12.02.1975., a počeo sa radom 23.11.1975.. Tehnološki odsjek , sa smjerom hemijska prerada drveta, formiran je na Tehničkom fakultetu u Banjoj Luci 1962. godine. U sastavu Tehnološkog odsjeka, od školske 1971/72. godine, počinje sa radom i Smjer biotehnološko-prehrambeni, a školske 1975/76. Smjer hemijska prerada drveta se prevodi u hemijsko-tehnološki smjer. Od 1975. godine, Tehnološki fakultet se nalazi u sastavu Univerziteta u Banjoj Luci. Januara 1977. godine, postojeći smjerovi prerastaju u odsjeke: Hemijsko-tehnološki i Biotehnološko-prehrambeni. Odsjek tekstilno inženjerstvo formiran je 1987. godine, a školske 2010/11. godine, počeće sa radom studijski program Grafičko inženjerstvo.

1996. – Klanjana dženaza za 224 ubijene osobe kod Ključa. 23. novembra 1996. godine klanjana je dženaza 224 šehida, ubijenim od strane srpskog agresora, u Biljanima kod Ključa. Dženaza je klanjana kod osnovne škole u Biljanima, kod koje su većina od njih ubijeni. Na dženazi je bilo prisutno preko deset hiljada Bošnjaka, te se smatra da je to najmasovnija dženaza Bošnjaka koje su ubili srpski agresori. Općina Ključ, Odbor islamske zajednice Ključ, džemat Biljani, kao i drugi, učinili su sve da se žrtve četničkog masakra dostojno sahrane, a da njihovi najmiliji ovaj bolan trenutak lakše podnesu. Jedan od prisutnih je prilikom dženaze rekao: “U Biljanima su četnici toga dana (10. jula 1992. godine) ubili sve što se moglo ubiti. Uništili su kompletnu mušku populaciju koju su zatekli. Ubili su 258 Bošnjaka.” Amir Avdić, tadašnji načelnik opštine istakao je tom prilikom: “Ovo su uradili zločinci. Predvodili su ih zdravstveni i prosvjetni radnici. To su oni dojučerašnji koji su s nama živjeli. To su oni koji su imali vlast u Općini Ključ.” Posljednji govornik pred klanjanje dženaze bio je tadašnji potpredsjednik Federacije BiH dr. Ejup Ganić, koji je rekao: “Danas ćemo u mezare mehko spustiti naše ubijene Bošnjake. To su očevi, majke, sestre i djeca. Ubili su i djecu. Počinili su zločin protiv Bošnjaka. Mi ćemo tražiti pravdu, tražićemo kažnjavanje ratnih zločinaca i nikad u tome nećemo prestati.”

2001. – Haški Tribunal podigao treću optužnicu protiv Miloševića. Haški tribunal (Den Haag) je 23. novembra 2001. godine podigao treću i najtežu optužnicu protiv Slobodana Miloševića. Prve dvije optižnice su se odnosile na zločine počinjene u Hrvatskoj i Kosovu, a treća na zločine u Bosni i Hercegovini. (Zločin protiv čovječnosti, kršenje običaja rata i Ženevske konvencije). Suđenje ovom zločincu počelo je 12. decembra 2002. godine, a nikada nije dovršeno zbog smrti optuženog (Slobodan Milošević je 11. marta 2006. godine, pronađen beživotan u svom krevetu u pritvorskoj jedinici UN-a u Ševeningenu).

U kategoriji “Na današnji dan” objavljujemo najznačajnije datume iz historije BiH.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail