Categories: BiH, Iz historije|Published On: 27/12/2020|

Upoznajmo BiH/Općina Grude

Geografski položaj

Grude su općina u Bosni i Hercegovini. Općina Grude je smještena na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske, na rubovima plodnog Imotsko-bekijskog polja, te pripada širem prostoru omeđenom Biokovom na jugu, te planinskim masivima Vrana i Čvrsnice na sjeveru (općina Posušje).

Prostire se na 218 km kvadratnih. Na području općine Grude prevladava mediteranska klima sa samo povremenim primjetnim utjecajem kontinentalne klime.

Grude su centralno i jedino naselje gradskog karaktera općine Grude, formirano na raskrsnici magistralnih pravaca Split-Mostar i Slavonski Brod – Ploče, koji neposredno povezuju Grude s Imotskim, Posušjem, Širokim Brijegom i Ljubuškim. Kroz Grude prolazi magistralna cesta M-6 Grude – Ljubuški – Čapljina – Hrvatska.

Općina Grude prema broju stanovnika spada među srednje općine regije u Hercegovine , a po gustoći naseljenosti spada među rjeđe naseljene općine Hercegovine. Broj stanovnika u općini Grude se iz godine u godinu smanjuje.

Grude su bogate i prirodnim ljepotama – od brojnih jama i pećina karakterističnih za ovaj kameni, krški krajolik pa do – što je za ovo područje neobično – brojnih izvora i vodenih resursa (jezero Krenica, rijeka Matica – Tihaljina – Trebižat).

Jezero Krenica u Drinovačkom polju je jedinstvena prirodna ljepota u Grudama. Kružnog je oblika promjera 300 m. Duboko je oko 47 m i nikad ne presušuje. Od Gruda je udaljeno 12 km. Pune ga podzemni izvori, iako ga okružuju oranice i livade s istočne strane, kao i hrastova šuma sa zapada. Uz jezero je izrađen športski centar, a uz obalu nasut pijesak tako da je stvorena umjetna plaža. Posebno je zanimljivo za ribolov i rekreaciju, kao i za aktivni odmor turista u smislu izleta , bavljenja športom i sličnim aktivnostima. Na jezeru Krenica se često organiziraju moto skupovi.

Jezero Krenica

Među prirodnim ljepotama ovoga kraja važno je spomenuti: jezero Krenicu u Drinovcima, Akumulaciju Drinovci, izvorište rijeke Tihaljine, Peć Mlini, Grudsko vrilo itd.

Grudsko vrilo

Zapadno od Peć-Mlina nalazi se i neolitska Ravlića pećina: duga 95 m, široka 38 i visoka 20 m.

Historija

Centralni dio današnje općine Grude nekada se zvao Bostan. Grude su postale općinom 1955. godine od dijelova općina Široki Brijeg, Posušje i Ljubuški, a naziv su dobile po naselju iznad sadašnje grudske crkve.

Svjedočanstva o životu na ovim prostorima prisutna su još u prethistorijskim vremenima. Na mjestu Ravlića pećine, koja se nalazi u Drinovcima, pronađeni su tragovi života koji datiraju iz razdoblja kasnijeg neolita. Ravlića pećina se nalazi iznad izvora rijeke Tihaljine u zaseoku Peć Mlini.

Pećina je osvijetljena s uređenim stazama, a arheološka istraživanja govore da život u njoj seže i 3700 godina prije Krista.

Ravlića pećina

Svi nalazi pronađeni tokom arheoloških istraživanja Ravlića pećine 2008.-2010. godine deponirani su arheološku zbirku Sv. Stjepana u Gorici, tako da je najreprezentativniji dio arheološke građe izložen u stalnoj postavci. Posjetioci mogu razgledati neolitičku keramiku ukrašenu tehnikom slikanja, koštano i kameno (kremeno) oruđe, te eksponate iz eneolitika i brončanog doba. U nakladi arheološke zbirke sv. Stjepana Gorica i Matice hrvatske Grude krajem 2012. godine kulturnoj i znanstvenoj javnosti predstavljena je monografija “Ravlića pećina” autora dr.sc. Brunislava Marijanovića.

Keramika ukrašena tehnikom slikanja i pintadera iz Ravlića pećina

U kasnijim, historijskim vremenima, na ovom je tlu bila vrlo živa prisutnost Rimljana, čija je trgovačka cesta koja je povezivala dva velika antička trgovačka središta, Salonu i Naronu, prolazila kroz ove krajeve. Nedavna arheološka iskapanja na lokalitetu u Gorici potvrđuju da je na ovom tlu u antičkom vremenu postojala značajna antička naseobina.

Srednjovjekovne stećke u grudskoj općini pronalazimo praktički na svakom koraku, što dokazuje da je u to vrijeme život bujao. Nedvojbeno je to zasluga povoljnog geografskog položaja ovoga kraja, kao i relativno ugodne klime, spojene s bogatim prirodnim resursima.

Kraj srednjeg vijeka obilježen je turskom ekspanzijom i osvajanjima. Tragovi dugotrajne turske vladavine i danas su prisutni u govoru ovoga kraja i nekim običajima koji su se zadržali sve do danas. Nakon Turaka ovo područje dolazi pod upravu Austro-Ugarske koja u kratkom razdoblju gradi brojne škole i infrastrukturu potrebnu za funkcioniranje evropske države. Ipak se ruralni karakter ovoga područja održao praktički sve do danas.

Kulturno historijsko blago

Od kulturno historijskog blaga potrebno je istaći krstionicu iz V. stoljeća koja se nalazi u Gorici, temelje kršćanske crkve iz IX. stoljeća, na kojima je kasnije (1856.) izgrađena današnja crkva u Gorici.

Potrebno je istaknuti i Muzej u franjevačkoj kući u Gorici koji je otvoren za javnost u 8. mjesecu 2006. godine pod nazivom: Hrvatska franjevačka arheološka zbirka svetog Stjepana Prvomučenika Gorica Grude.

Župna crka sv. Stjepana u Gorici

 

Srednji vijek je vrijeme stećaka, najkarakterističnijih simbola bosanske kulturne baštine. Stećke u grudskoj općini pronalazimo gotovo na svakom koraku, što dokazuje da je u to vrijeme život bujao. Na području uže jezgre naselja Grude evidentirano je 12 kasnosrednjovjekovnih
nekropola stećaka.  Nedvosmisleno je to zasluga povoljnog geografskog položaja ovoga kraja, kao i relativno ugodne klime, spojene s bogatim prirodnim resursima.

Tradicionalna kulturna manifestacija “Šimićevi susreti”, koja se održava svake godine u mjesecima oktobru i novembru privlači u ove krajeve najistaknutije javne i kulturne radnike

Privreda

Privreda općine Grude jedna je od najuspješnijih u BiH. Sva najznačajnija preduzeća u Grudama bave se proizvodnjom i u privatnom su vlasništvu. Iz Gruda je i najpoznatiji bosanskohercegovački brend – firma Violeta. Po broju nezaposlenih Bosna i Hercegovina je u evropskom vrhu, a po privrednoj razvijenosti na dnu evropske tabele. No, u BiH postoje općine, koje su i po jednom i po drugom pokazatelju na evropskom nivou. Jedna od takvih je i hercegovačka općina Grude. Podaci o djelatnosti najznačajnih firmi  čije je sjedište u Grudama pobijaju rašireno mišljenje kako u Hercegovini uglavnom cvjeta trgovina Gotovo sve značajnije grudske kompanije se bave proizvodnjom i sve su u privatnom vlasništvu.

Općina Grude ima zdravu i ekološki očuvanu prirodnu sredinu.

 

U blizini izvora Rijeke Tihaljine nalazi se penjalište Via Ferrata sa stijenama visine od približno 300 metara. Takav sadržaj posebno je privlačan za ljubitelje alpinizma što će dodatno upotpuniti atraktivnost ovoga turističkog odredišta.

 

 

(Mostarski.ba, visitcountry, bistrobih, općinagrude.ba, grude-online.info, wikipedia)

 

Related Posts