Categories: Na današnji dan|Published On: 6/5/2024|

Na današnji dan 6. 5.

1870. – Rođen Safvet-beg Bašagić, bosanski književnik, pjesnik, prevodilac i političar. Osnivač je mnogih listova, časopisa i nacionalnih društava. Poznat je kao istaknuti pjesnik, prevoditelj, historičar i političar. Safvet-beg Bašagić je 1900. publicirao Kratku uputu u prošlost Bosne od 1463. do 1850., koja je sve do pojave knjige Geneza nacionalnog pitanja bosanskih Muslimana Muhamed Hadžijahića bila standard proučavanja historije Bošnjaka. 1903. osniva društvo Gajret, a potom i društva El-Kamer i Muslimanski klub. 1907. pokreće list Ogledalo, a godinu dana kasnije odlazi u Beč i pristupa izradi dokrtorske disertacije “Die Bosniaken und Hercegovcen auf dem Gebiete der islamischen Literatur” koju je odbranio 1910. godine i stiče stepen doktora ex linguis islamiticis. Iste godine izabran je za zastupnika u Bosanskom saboru i odmah potom, poslije smrti Ali-bega Firdusa, imenovan je za predsjednika Sabora. Na tom položaju ga je zatekao i slom Austro-ugarske Monarhije. Nakon rata, od 1919. godine radi kao kustos u Zemaljskom muzeju u Sarajevu sve do 1927. godine kada je umirovljen. Umro je 9. aprila 1934. u Sarajevu i sahranjen u haremu Begove džamije.

1897. – Otvoren Ajas-pašin dvor- kasnije hotel “Central”. Ajas-pašina džamija koja je izgorjela kada je Eugen Savojski spalio Sarajevo 1697. godine ubrzo je obnovljena, međutim ponovno je stradala u požaru koji je izbio u Latinluku 1879. godine. Nakon toga nije obnavljana već je vakuf odlučio da o svom trošku na tom mjestu sagradi hotel, 1889. godine sagrađen je “Ajas-pašin dvor” – kasnije hotel “Central”, drugi moderni hotel u Sarajevu (prvi je bio hotel “Evropa”), koji je u početku izdan u zakup gostioničaru Kunertu. Građenje je izvedeno po projektu arhitekte Josipa Vancaša, a o trošku gradskog vakufa.

1925. – Umro Mujaga Komadina, gradonačelnik Mostara (1909–1918). Rođen je u Husein-hodžinoj mahali u Mostaru (današnja Carina). Obrazovanje je stekao u mektebu i medresi i tečno je govorio turski i njemački jezik. Bio je uspješan poslovni čovjek i povremeno je nudio da finansira određene projekte vlastitim sredstvima. Bio je jedan od osnivača Dobrovoljne vatrogasne jedinice (1885), u koju je uložio 50 forinti. Vijećnik Gradskog vijeća Mostara bio je od 1893, a gradonačelnik Mostara od 1909. do 1918, u posljednjoj deceniji austro-ugarskog perioda. Za njegovog mandata u Mostaru je izgrađeno više građevina evropskog stila i Mostar je počeo ličiti na srednjoevropske gradove. Najprije je 1903. godine dao izgraditi džamiju u Gornjoj Drežnici, ženski mekteb u Brankovcu i trospratnicu na Glavnoj ulici, u kojoj je do rata bila smještena Skupština opštine Mostar. Zatim je 1906. dao izgraditi zgradu suda, koja je bila njegovo vlasništvo, 1912. izgrađena je gradska elektrana i na gradskim ulicama 630 lampi zamijenilo je fenjere. Godine 1913. izgrađen je Lučki most, u čijoj je neposrednoj blizini smještena škola, a koji je tadašnje Gradsko vijeće Mostara nazvalo po Komadini zbog njegovih zasluga u gradnji mosta. Naredne godine izgrađeno je gradsko kupatilo – Banja, 1917. izgrađen je Carinski most, zatim zgrada Gimnazije, privatna rezidencija na Stefanijinom šetalištu te niz drugih građevina. Posjetio je Italiju 7. aprila 1925, 29 dana prije smrti. Sahranjen je u dvorištu Lakišića džamije na Ričini.

1941. – Rođen Ivica Osim, bosanski nogometaš i trener. Bio je predsjednik komiteta za normalizaciju Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Počasni je predsjednik FK Željezničar. Ivica Osim preminuo je  1. 5. 2022. godine u Grazu u 81. godini života.

1942. – Umro Hasan Kikić, bosanskohercegovački književnik rođen u Gradačcu. Zajedno sa Skenderom Kulenovićem i Safetom Krupićem osnovao je časopis Putokaz, u osvit kulturalnog i političkog uzdizanja Bošnjaka. Poginuo je kao partizan 6. maja 1942. u četničkoj zasjedi kod sela Rapta, na planini Čemernici.

                               U kategoriji “Na današnji dan” objavljujemo najznačajnije datume iz historije BiH.

(Mostarski.ba)

Related Posts