Categories: Na današnji dan|Published On: 27/12/2023|

Na današnji dan 27. 12.

27. decembar 2005.
Osnovana fondacija Arheološki park Bosanska piramida Sunca
27. decembra 2005. godine osnovana je fondacija Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, koju čine predsjednik Semir Osmanagić, i ostali priznati naučnici širom svijeta kao i u Bosni i Hercegovini, dok je koordinator za organizaciju i logistiku profesor Senad Hodović. Početkom januara, naučnik dr. Amer Smailbegović, član Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, analizirao je rezultate termalne inercije, i na osnovu njih zaključio da brda Visočica (Bosanska piramida Sunca), Plješevica (Bosanska piramida Mjeseca) i još dva uzvišenja predstavljaju anomalije. Prema njegovim rječima ova uzvišenja se hlade brže okoline zbog toga što su prisutni materijali manje gustoće, veće porotnosti, te unutrašnje šupljine i prolazi, što utiče na gubitak topline koji je normalan za vještačke strukture. Izvršeno je i formiranje zavoda koje okuplja poznate svjetske historičare, antropologe i arheologe. Zavod ima i svoju internet stranicu. Detaljna istraživanja su otpočela 14. aprila 2006. godine.

Prva istraživanja

U aprilu 2005. Semir Osmanagić, pseudoistraživač bosanskog porijekla koji živi u SAD, je posjetio visočki Zavičajni muzej. Dok je prof. Senad Hodović pomenutom Osmanagiću objašnjavao sve o srednjovjekovnoj Bosni i kamenim ostacima srednjovjekovnog grada Visoki na Visočici, te kako se sa Visočice vide tri kraljevska stolna mjesta, pomenuo je kako Visočica ima piramidalni oblik, što je rijedak fenomen. Tu je nastala zainteresovanost Semira Osmanagića. Osmanagić, koji je inače samoproglašeni istraživač, je obišao brojne lokalitete gdje se nalaze, prema njegovim riječima, slične piramide kao na Visočici, te na druga dva obližnja brda – manje piramide (detaljnije Bosanska Piramida Sunca). Tada dobija ovlaštenja da vrši sondažna bušenja uprkos burnim protestima domaćih i stranih stručnjaka. Prema riječima Osmanagića, sondažna bušenja ukazuju na mnogobrojne anomalije koje upućuju da se ispod brda Visočica, tj. njenog gornjeg dijela, nalazi piramida.

Semir Osmanagić je nastavio daljna istraživanja vršeći satelitske i zračne snimke. Pomoću geodetskih mapa utvrdio da brdo Visočica ima piramidalan oblik te da su njene četiri strane okrenute prema stranama svijeta (istok, zapad, sjever, jug) kako su inače izgrađene sve piramide. Starost piramide nije utvrđena iako se procjenjuje da je stara oko 7000 godina. U oktobru nastavlja istraživanja, te se vrše manja iskopavanja na vrhu i podnožju piramide pa tako i tu nalazi nove dokaze u obliku kamenih blokova, stepenica itd. Kraj oktobra je ujedno bio i kraj istraživanja za 2005. godinu, a Semir Osmanagić je dobio ovlaštenja da nastavi svoja istraživanja koja su počela u aprilu 2006 godine.

27. decembar 1993. Osnovan Filozofski fakultet u Tuzli
Za stasavanje Fakulteta veoma je važna predfakultetska etapa razvoja, tj. u vrijeme funkcionisanja Više pedagoške škole i Pedagoške akademije (1961-1993). Na ovim višim školama izučavao se čitav konglomerat nastavno-naučnih disciplina iz sfera: društvenih, humanističkih, prirodnih i tehničkih nauka, među kojima elektrotehnika i mašinstvo.

Sve procedure osnivanja Filozofskog fakulteta, transformacijom Pedagoške akademije, provedene su u toku 1993/94. godine. Započelo se sa pokretanjem inicijative organa Pedagoške akademije, koja je preko organa Univerziteta upućena Okrugu Tuzla. Formiranjem Komisije matičara 23.09.1993. g. od strane Skupštine Okruga Tuzla i zvanično je otpočeo proces transformacije Pedagoške akademije u Filozofski fakultet. Nakon intezivnih aktivnosti Komisije matičara na čelu sa prof. dr. Enverom Halilovićem (i članovi: Džemo Tufekčić, Asim Halilović, Sead Jamakosmanović i Azem Kožar), a uz svesrdnu podršku tadašnjeg rektora prof. dr. Sadika Latifagića, Skupština Okruga Tuzla je na sjednici održanoj 27.12.1993. godine, donijela Odluku o osnivanju Filozofskog fakulteta u Tuzli. Da se ova odluka, koja je imala i veliki broj protivnika, prihvati od organa ondašnje Republike Bosne i Hercegovine zaslužni su dr. Haris Silajdžić, predsjednik Vlade i svakako predsjednik države Alija Izetbegović.

Fakultet je prvu akademsku 1993/94. godinu započeo sa sedam studijskih odsjeka od kojih je šest već postojalo na Pedagoškoj akademiji.
1. Bosanski jezik i književnost
2. Matematika-fizika
3. Bilogija-hemija
4. Fizičko vaspitanje
5. Razredna nastava
6. Tehnički odgoj i obrazovanje, te
7. Historija-geografija, kao jedini novoosnovani odsjek

Što se tiče osnivanja novih odsjeka treba reći da je osnovan studijski odsjek Predškolski odgoj, te 1998. godine Žurnalistika i odsjek Strani jezici (grupe anglistika i germanistika) koji je naredne godine podijeljen u dva odsjeka: Engleski jezik i književnost i Njemački jezik i književnost. Nedugo nakon toga su osnovana još tri odsjeka: Pedagogija-psihologija (2000.), Turski jezik i književnost (2003.) i Socijalni rad (2004.).

Izdvajanje grupe srodnih odsjeka u zasebne fakulteta dogodilo se dva puta:
1. 2000. godina kada je grupa od pet odsjeka (bilogija, hemija, fizika, matematika i geografija) izdvojila u Prirodno-matematički fakultet i
2. 2002. godine kada je odsjek Fizička kultura prerastao u Fakultet za tjelesni odgoj i
sport.

Filozofski fakultet je danas veoma složen organizam, daleko najborjnija članica integriranog Univerziteta. Nastava se izvodi u sklopu deset naznačenih odsjeka, a iz više naučnih oblasti: društvenih, humanističkih i informacijskih znanosti, razvrstanih u okviru 19 naučnih katedri (od 44 koliko ima na Univerzitetu). Po broju studenata Filozofski fakultet čini 1/3 Univerziteta. Filozofski fakultet je brojniji i od nekih univerziteta u Bosni i Hercegovini (od mostarskog, zeničkog i bihaćkog). Osim brojčanih u prilog složenosti ovog fakulteta govore i unutrašnjo-strukturalni pokazatelji koji se tiču broja odsjeka (deset), broja katedri (19), te raznovrsnosti naučnih oblasti kojima pripadaju: društvene, humanističke i informacijske nauke.

Negativne strane fakulteta su nedostatak kadrova, prostora, učila, opreme, biblioteke…Fakultet raspolaže sa svega oko 1,5m2 po studentu, što je oko tri puta manje od polaznog minimuma (7m2).

I pored ovih nedostataka fakultet, profesori i studenti pokazuju zavidne rezultate, a u planu su investicije u osavremenjivanje fakulteta (u vidu opreme i radova na zgradi ).

2019- preminula Saja Ćorić.

Saja Ćorić rođena je 1957. godine, a ostala je upamćena kao borac za pravdu i istinu. Bila je svjedok Haškog tribunala, a čitav život posvetila je dokazivanju zločina koje je proživjela skupa s mnogim Bošnjacima u logoru Vojno.

Svjedočila je, kako je zabilježeno i u knjizi Svjedoci zla, da je kroz logor Vojno prošlo kroz 800 osoba. Od tog broja, njih između 15 i 30 je u spomenutom logoru izgubilo svoje živote. Ovaj logor je bio specifičan jer je u njemu bilo zatočeno, i na razne načine mučeno, oko 80-ero žena i djece.

Osim toga, Saja je doprinosila razvoju društvene zajednice kroz brojne projekte i aktivnosti, pogotovo svog Bijelog Polja kod Mostara.

 

U kategoriji “Na današnji dan” objavljujemo najznačajnije datume iz historije Bosne i Hercegovine.

 

(Mostarski.ba/Historija.ba)

Related Posts