Probali smo turski doručak u Yunus Emre Enstitüsü

107873

Foto: Mostarski.ba

Yunus Emre Enstitüsü – Mostar upriličio je danas prigodno druženje sa predstavnicima medija i institucija koje promovišu turističke potencijale Mostara i Hercegovine, uz prezentaciju turskog doručka.

Sa jednom od najpoznatijih kuhinja na svijetu, Turska se izdvaja po svojoj kulturi doručka. Zahvaljujući Yunus Emre Enstitüsü – Mostar, danas smo se uvjerili da je tradicionalni turski doručak, često opisan kao „Zlatni obrok“, zaista nezaboravno iskustvo.

Koordinatorica Yunus Emre Enstitüsü – Mostar, Esra Denden, istakla je u svom obraćanju da doručak u Turskoj nije samo obrok, već i sjajan doživljaj.

Čaj je, prema njenim riječima, neizostavni dio doručka, koji obiluje raznovrsnim sirevima poput tulum i kašara, uz bijeli sir, čokelek (svježi sir) i mihalič sir. Osim svježih krastavaca, paradajza, paprika i lisnatog povrća, na stolu se mogu naći i zelene i crne masline s područja Marmara, Egejskog mora i Sjevernog Egeja, uz med, domaći džem i kajmak. Poslužuju se svježe pečeni hrskavi hljebovi i simit, uz vrući turski čaj u čašama oblika tulipana. Jaje je još jedan važan sastojak turskog doručka, bilo tvrdo kuhano ili pripremljeno kao menemen, ukusno jelo od jaja, paradajza i paprika.

Nakon ovog ukusnog obroka, gostima je poslužena i turska kafa, koja je upotpunila današnji susret u prelijepom ambijentu dvorišta nekadašnje Karađoz-begove medrese, sa pogledom na Stari most.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Ismail Ćidić: Zapažanja nakon ukidanja američkih sankcija Dodiku i ostalima

  • U Centru za kulturu Mostar otvorena izložba fotografija Esada Ese Lukača

  • Bilić traži osnivanje registra onkoloških pacijenata

  • Siniša Skočibušić ostaje na čelu ZZJZFBiH još četiri godine

  • UEFA ekspresno kaznila Zrinjski i Savića

SB Banner 1

■ Povezano

  • U Centru za kulturu Mostar otvorena izložba fotografija Esada Ese Lukača

  • Siniša Skočibušić ostaje na čelu ZZJZFBiH još četiri godine

  • Najavljen bogat program međunarodne konferencije “Zelene knjižnice – održiva budućnost knjižničarstva”

  • “Ima babo sto ovaca” u novom ruhu: Zerdelija reinterpretira klasik Nede Ukraden