Rastuća reputacija hercegovačkih maslinovih ulja privlači pažnju i na međunarodnoj sceni

108927

Maslinarstvo u Hercegovini, osobito južna područja poput Čapljine, Stoca i Ljubuškog, ostvaruje snažan rast zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima i sve većem znanju i trudu maslinara, a rastuća reputacija hercegovačkih maslinovih ulja sve više privlači pažnju i na međunarodnoj sceni.

Kazala je to u razgovoru za Fenu sommelierka i senzorna analitičarka za maslinovo ulje Marina Selak komentirajući činjenicu kako je jedno od maslinovih ulja iz Hercegovine osvojilo zlatnu medalju u New Yorku.

– Osvojena zlatna medalja na jednom od najprestižnijih i najstrožih takmičenja za maslinova ulja u svijetu potvrđuje da se itekako ulaže ogroman trud u kvalitetu od uzgoja do prerade. Takva priznanja pomažu u promociji regije kao proizvođača vrhunskih maslinovih ulja. Ova nagrada može privući pažnju potrošača i trgovaca i povećati interes za maslinova ulja iz Hercegovine – ocijenila je.

Dodala je kako u ulja iz ove regije mogu biti konkurentna u odnosu na ulja iz drugih zemalja u pogledu kvalitete, ali da veliki izazov ostaje u tržišnom pozicioniranju te da tu treba raditi na brendiranju i distribuciji.

– Što se tiče cijena, one mogu varirati ovisno o tržištu, ali ako se ulja ističu kvalitetom, to može opravdati i višu cijenu. U konačnici, potrošači često traže autentičnost i kvalitetu, što može biti prednost za maslinova ulja iz ove regije – kazala je Selak.

Istaknula je kako se kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje prepoznaje po svježim, zdravim voćnim notama na zelenu ili zrelu maslinu te da se, ovisno o sorti, javljaju mirisna svojstva poput trave, badema, aromatičnog bilja, artičoke, lista paradaiza…

– U ustima maslinovo ulje, osim voćnog karaktera mora imati dobru razinu gorčine i pikantnosti, jer upravo su to svojstva koja u ustima dokazuju prisutnost određenih fenolnih spojeva koji imaju preventivno djelovanje na bolesti. Kvalitetno maslinovo ulje uvijek će biti pakirano u bocama od tamnog stakla ili u spremnicima od nehrđajućeg čelika – naglasila je.

Ako spada u kategoriju “ekstra djevičansko” maslinovo ulje, kaže Selak, ima vrlo pozitivnu ulogu na ljudsko zdravlje.

– Dokazano je da redovna konzumacija itekako doprinosi zdravlju srca, poboljšava metaboličke funkcije u organizmu, smanjuje nivo LDL holesterola i ublažuje bol kod upalnih procesa u tijelu. Tako da se njegova konzumacija itekako preporučuje – dodala je.

Selak ističe kako potražnja za maslinovim uljem raste zbog sve veće svijesti o njegovim zdravstvenim prednostima i popularnosti mediteranske prehrane, dok istovremeno klimatske promjene, suše i štetnici smanjuju prinose u vodećim maslinarskim zemljama poput Španije, Grčke i Italije.

Taj nerazmjer, kako je kazala, između potražnje i ponude dovodi do značajnog rasta cijena na globalnom tržištu.

Selak smatra kako se može očekivati da će maslinova ulja apsolutno postati dio svakodnevne prehrane.

– Potražnja za njim raste kako raste i svijest potrošača o važnosti zdrave prehrane. S obzirom na ove trendove, možemo očekivati da će maslinova ulja postati još prisutnija u svakodnevnoj prehrani, a potrošači će nastaviti istraživati različite vrste i okuse- poručila je sommelierka i senzorna analitičarka za maslinova ulja.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Alen Muhić: Šutnja definitivno boli, a istina jednostavno – oslobađa

  • Na međunarodnim aerodromima u BiH uskoro elektronska kontrola pasoša

  • Teleće pečenje s krompirom

  • Mostar domaćin prve regionalne konferencije o dizajnu

  • Svjetski dan prašuma: BiH ima neke od posljednjih iskonskih šuma u Evropi

SB Banner 1

■ Povezano

  • Na međunarodnim aerodromima u BiH uskoro elektronska kontrola pasoša

  • Svjetski dan prašuma: BiH ima neke od posljednjih iskonskih šuma u Evropi

  • U toku akcija ‘Kavez’, očekuje se hapšenje više članova udruženja ‘Panter’

  • U BiH danas sunčano, sutra promjena vremena