Maslenica

Sastojci:
400 g brašna
250 ml mlijeka
jedna kašika germe
jedna kašika šećera
dvije kašike ulja
100 g maslaca
4-5 kašika kajmaka
dvije kašike ulja
Priprema:
Germu sa toplim mlijekom i šećerom staviti da nakvasa.
Brašno prosijati, dodati jednu kašikicu soli, promiješati, dodati 2 kašike ulja i umijesiti sa kvascem.

Foto: Š.H.
Dodajte još malo vode ako je potrebno, pa tijesto dobro uradite rukama par minuta.
Tijesto ne treba da je previše tvrdo.
Ostaviti tijesto da se udvostruči.
Nadošlo tijesto podijeliti na tri dijela.

Foto: Š.H.
Uraditi 3 kuglice, a zatim sa oklagijom jednu po jednu jufku razviti.
U međuvremenu maslac, ulje i kajmak rastopiti i svaku jufku premazati.
Poklopiti jedno preko drugog.
Pekaru zagrijte na 200°C.
Maslenicu pecite oko 30 minuta dok fino ne porumeni.
(BK/Mostarski.ba)