Tulumbe

109909

Sastojci:
500 ml vode,
500 g mekog brašna,
100 ml ulja
5 jaja.

Agda / sirup:
800 ml vode,
1 kg kristal šećera,
1/2 limuna (može i ne mora).

Priprema:

Prvo se pravi sirup koji mora biti hladan. Staviti vodu i šećer na vatru i kad provri kuhati 5 minuta da se dobije fini ljepljivi sirup. Izmaći, dodati limun ako dodajete i ostaviti da se ohladi. Sirup se može staviti u frižider do korištenja.

Ulje i vodu pomiješati i staviti da provri. Kada provri, smanjiti vatru i dodati brašno pa masu ukuhati. Miješati sve dok se brašno ne sjediniti s uljem i vodom i ne dobije se miješanjem tijesto.

Ostaviti da se ohladi pa kad bude mlako, malo rukom premijesiti. Dobit će se fina lopta tvrđeg tijesta. Zatim dodavati jedno po jedno jaje i mutiti.

U širu posudu istresti 1 l ulja i zagrijati da bude mlako. Napuniti špricu za tulumbe masom za tulumbe i staviti zvijezda nastavak sa širokim kracima i istiskati u mlako ulje. Sjeći prstom ili makazama.

Pečene tulumbe, a pečene su kad su zlatno-žute boje, vaditi u prethodno pripremljen sirup. Ulje za pečenje skloniti da se hladi 10-15 minuta, a tulumbe u sirupu držati 2-3 minute pa vaditi. Tulumbe okolo moraju biti hrskave a iznutra mekane i sočne.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • U subotu Festival pjevača amatera “Prvi glas Bijelog Polja”

  • U BiH danas sunčano, poslijepodne naoblačenje

  • Održana likovna kolonija u Počitelju

  • U mostarskim porodilištima u protekla 24 sata rođeno 11 beba

  • Dan roza trake u Mostaru

SB Banner 1

■ Povezano

  • Sevdidžan, i to iz Mostara

  • Malidžano, znate li šta je malidžano?

  • Evo kako da napravite najzdraviji sok ove jeseni

  • Domaća tarhana, od sušenja do kuhanja