Paradajz – mali plod s velikim zdravstvenim prednostima

110222
Redovno konzumiranje paradajza donosi mnoge koristi zahvaljujući bogatstvu nutrijenata poput kalija, vitamina C, vlakana i antioksidansa. Posebno je koristan za zdravlje srca jer sadrži likopen i kalij, koji pomažu u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih bolesti, piše verywellhealth.com.
Antioksidansi u paradajzu smanjuju upale i ubrzavaju oporavak mišića nakon fizičke aktivnosti. Kuhani paradajz ima pojačanu apsorpciju likopena, što se povezuje s manjim rizikom od raka prostate i boljom plodnošću kod muškaraca. Karotenoidi poput luteina i zeaksantina mogu štititi mozak i smanjiti rizik od demencije.
Paradajz ima nizak glikemijski indeks i sadrži spojeve poput naringenina koji pomažu u regulaciji šećera u krvi. Osim toga, doprinosi zdravlju kože, kose i noktiju zahvaljujući vitaminima A i C te hlorogenskoj kiselini.
Sirov paradajz je niskokaloričan, sadrži puno vode i doprinosi hidrataciji organizma, a termičkom obradom se pojačava djelovanje njegovih zaštitnih antioksidansa.
(Mostarski.ba)
Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Nova Kort vikend akcija 19-21.12.

  • Turčin ulazi u historiju ski-skokova

  • Ruska baklava

  • Otvoren novi most u Donjoj Jasenici

  • BiH peta u svijetu po smrtnosti od zagađenja zraka

SB Banner 1

■ Povezano

  • Zdrav, ali ne bezazlen: Kada đumbir može štetiti?

  • Više od dvije trećine populacije ne unosi dovoljno omega-3 masnih kiselina

  • Ova promjena u svakodnevnoj ishrani može pomoći kontroli krvnog pritiska

  • Namirnice koje ozbiljno štete zdravlju mozga