Paradajz – mali plod s velikim zdravstvenim prednostima

110222
Redovno konzumiranje paradajza donosi mnoge koristi zahvaljujući bogatstvu nutrijenata poput kalija, vitamina C, vlakana i antioksidansa. Posebno je koristan za zdravlje srca jer sadrži likopen i kalij, koji pomažu u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih bolesti, piše verywellhealth.com.
Antioksidansi u paradajzu smanjuju upale i ubrzavaju oporavak mišića nakon fizičke aktivnosti. Kuhani paradajz ima pojačanu apsorpciju likopena, što se povezuje s manjim rizikom od raka prostate i boljom plodnošću kod muškaraca. Karotenoidi poput luteina i zeaksantina mogu štititi mozak i smanjiti rizik od demencije.
Paradajz ima nizak glikemijski indeks i sadrži spojeve poput naringenina koji pomažu u regulaciji šećera u krvi. Osim toga, doprinosi zdravlju kože, kose i noktiju zahvaljujući vitaminima A i C te hlorogenskoj kiselini.
Sirov paradajz je niskokaloričan, sadrži puno vode i doprinosi hidrataciji organizma, a termičkom obradom se pojačava djelovanje njegovih zaštitnih antioksidansa.
(Mostarski.ba)
Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Mostar: Privremena obustava saobraćaja u Šantićevoj

  • Uslovi za vožnju povoljni

  • U mostarskim porodilištima u protekla 24 sata rođeno osam beba

  • Rahimić: Vrijeme je za pronalazak dugoročnih rješenja za zbrinjavanje otpada

  • U Mostaru proglašeno stanje tehničko-tehnološke nesreće zbog prekida odvoza otpada

SB Banner 1

■ Povezano

  • Prirodni sirup za podršku jetri i imunitetu – recept za pripremu kod kuće

  • Masaža lica, prednosti za kožu i opće zdravlje

  • Šta odgađanje alarma svakog jutra radi vašem zdravlju

  • Međunarodni dan prevencije suicida: Kad ‘Dobro sam’ znači ‘Pomozi mi’