Male tajne sočne kajsije

110593

One su slatke, sočne i neodoljive te su ujedno savršeni izvor zdravlja.

One kriju tajnu izvrsnog zdravlja i dugovječnosti azijskog naroda Hunza.

Radi se, naravno, o kajsijama, koštuničavom voću koje je srodno breskvama, nektarinama, višnjama, trešnjama i šljivama.

Zaista nema boljeg ljetnog voća za sve one koji žele očuvati dobro zdravlje i vitalnost te očistiti organizam od toksina.

Kad je riječ o svježim plodovima, u njima možete uživati od juna pa sve do augusta, a tijekom ostatka godine u njihovim vrlo ukusnim osušenim plodovima koji će vaš organizam opskrbiti nutrijentima i energijom.

Kajsije, među ostalim, obiluju vitaminima A i C, moćnim antioksidansima koji su odlični za zdravlje kože i vitalnost.

Posebno su bogate karotenoidima, poput beta-karotena, beta-kriptoksantina i gama-karotena. Sadrže i kalij, magnezij i fosfor te vitamine B-skupine, poput riboflavina (B2), piridoksina (B6) i pantotenske kiseline (B5).

Usto, kajsije se mogu pohvaliti i obiljem vlakana, što znači da njihovom konzumacijom izvrsno stimulirate rad probavnog sustava, a samim time i čišćenje organizma od toksina.

Zaista, brojni su razlozi zbog kojih biste trebali posegnuti za ovim fantastičnim voćem.

Dobrobiti kajsija za detoks i vitalnost

1. Čuvaju zdravlje jetre i potiču detoks

Kajsije su izvrsne za zdravlje jetre te su zahvaljujući tome kao stvorene za detoks, odnosno čišćenje organizma od otrova.

Ovo voće štiti stanice jetre od oštećenja, i to zahvaljujući bogatstvu antioksidansa. Bogato je bakrom, mineralom koji pridonosi detoksu organizma.

Konzumacijom kajsija, kažu stručnjaci, smanjuje se rizik od raznih oboljenja jetre, primjerice masne jetre, bolesti koja se manifestira nakupljanjem masnoće u ovom organu.

Bogate su i vodom, što ih čini odličnim diuretikom. Njihovom konzumacijom potičete stvaranje urina te čišćenje bubrega od toksina.

2. Izvrsne su za mršavljenje

Ovo ljetno voće siromašno je kalorijama, a bogato nutrijentima i vlaknima. Spada među koštuničavo voće s najmanjim sadržajem šećera i masti.

Jedna šoljica kajsija sadrži 3,1 g vlakana, što znači da tom količinom možete zadovoljiti oko 12% ukupnih dnevnih potreba za vlaknima.

Upravo su zato kajsije kao stvorene za zdrava crijeva, a samim time i za gubitak kilograma.

Zahvaljujući obilju dijetalnih vlakana, kajsije stvaraju i dugotrajan osjećaj sitosti i sprečavaju napadaje gladi.

3. Pridonose dugovječnosti i vitalnosti

Baš kao i pripadnici naroda Hunza, čija je prehrana bazirana upravo na kajsijama, i vi možete pridonijeti svojoj dugovječnosti i vitalnosti učestalom konzumacijom ovog superzdravog voća.

Tajna se krije u njihovu obilju nutrijenata i antioksidansa koji čuvaju stanice od djelovanja slobodnih radikala.

Kad im je sezona, jedite ih u svježem obliku, a imate li viška plodova, obavezno ih osušite.

To možete učiniti tako da ih stavite u dehidrator ili u pećnicu (očistite ih, prepolovite, izvadite koštice te ih ostavite da se suše na 50 stupnjeva nekoliko sati). Kajsije možete sušiti i na suncu nekoliko dana.

4. Izvrsne su za zdravlje vida

Uza sve ostale blagodati kajsija, one su odlične i za vid, i to zahvaljujući beta-karotenu kojim obiluju, a koji se u organizmu pretvara u vitamin A.

Samo jedna šoljica ovog svježeg voća zadovoljava gotovo 60% potreba za vitaminom A, dok ista količina sušenih kajsija gotovo u potpunosti zadovoljava dnevne potrebe za ovim antioksidansom.

5. Pomažu u prevenciji brojnih kroničnih oboljenja

Kajsije imaju niski glikemijski indeks, što ih čini pogodnima i za osobe oboljele od dijabetesa.

Njihovom konzumacijom možete prevenirati ne samo dijabetes tipa 2 nego i srčane bolesti.

Zahvaljujući kaliju koje sadrži, ovo voće pomaže snižavanju krvnog tlaka i očuvanju kardiovaskularnog zdravlja.

(alternativa-za-vas.com)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Poziv građanima Mostara: Učestvujte u istraživanju o huliganizmu i sigurnosti u gradu

  • Slijedi li novi talas poskupljenja kafe?

  • Mostar: Obilježavanje Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima

  • Objavljena nova lista najmoćnijih pasoša: SAD prvi put ispao iz top 10, gdje je sada BiH

  • Sveučilište u Mostaru povećava plaće zaposlenicima

SB Banner 1

■ Povezano

  • Promjene na koži često su znak nedostatka važnih vitamina

  • WHO upozorava na alarmantni porast otpornosti na antibiotike

  • Gastritis? Šta i kako!?

  • Svaki treći građanin BiH puši: Mladi sve češće posežu za cigaretama