Pečene paprike bez muke: Trik koji skida ljusku kao od šale

113397

Zaboravite na gubljenje živaca! Pomoću ovog trika ljusku s pečenih paprika skinućete lako, brzo i bez muke.

Pečene paprike su srce mnogih domaćih jela – od ajvara do salata. Ali ako ste ikada proveli pola sata ljušteći ih, znate da to može biti prava mala noćna mora. Dobra vijest? Postoji trik koji štedi vrijeme, živce i nokte.

Trik koji mijenja igru

Sve što vam je potrebno jeste obična plastična kesa. Kad izvadite paprike iz rerne ili ih skinete s roštilja, dok su još vruće, ubacite ih u kesu i zatvorite je. Para koja se stvori unutra omekša ljusku, pa se ona doslovno sama odvaja.

Nakon 10–15 minuta, samo ih izvadite i ljuska sklizne kao rukavica.

Zašto ovaj trik radi?

Toplota i para u zatvorenom prostoru razbijaju vezu između ljuske i mesa paprike. To znači manje grebanja, manje gubitka mesa i više uživanja u ukusu. Plus, ruke ostaju čiste, a kuhinja uredna.

Bonus savjet – kako da paprike budu savršeno pečene

Ako želite da paprike budu ravnomjerno pečene, okrećite ih na svakih 5 minuta dok se peku. Kad koža počne da puca i dobije crne fleke, znate da su gotove. Nemojte ih prepeći – cilj je da budu mekane, ali ne gnjecave.

Oljuštene paprike možete odmah koristiti za salatu s bijelim lukom, staviti u teglu sa sirćetom i uljem, ili ih ostaviti za ajvar. Ako ih ne koristite odmah, zamrznite ih zadržaće ukus i teksturu.

(Vijesti.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Koncert grupe “Ko Su Ovi” sutra na platou Tepa u okviru Sajma obrtništva i turizma Mostar

  • Svjetski dan hrane: Zdrava ishrana nije luksuz, već pravo

  • Wizz Air širi letove iz Tuzle: Stiže nova linija za Bratislavu

  • U rijeci kod Prozora pronađeno biće iz davno zaboravljenog vremena

  • CIK potvrdio kandidatske liste: Šest kandidata u utrci za predsjednika RS-a

SB Banner 1

■ Povezano

  • U rijeci kod Prozora pronađeno biće iz davno zaboravljenog vremena

  • Objavljena nova lista najmoćnijih pasoša: SAD prvi put ispao iz top 10, gdje je sada BiH

  • Idealan jesenji desert: Donosimo vam recept za kolač od kestena i meda

  • Kako ispeći savršen kesten