Hanumin pupak ili Germuše

115706

Hanumin pupak je poslastica neobičnog naziva, te potiče iz Turske. Kolač ima više verzija i naziva.

Sastojci:
brašno
germa
šećer
ulje
kakao prah
cimeta
mlijeko
kokosovo brašno

Priprema:

Jedan kilogram brašna podijelite na dva dijela. U oba sam stavite po pola germe i po tri kašike šećera i prstohvat soli te dvije kašike ulja.

U jedno brašno stavite pet kašika kakao praha i cimeta punu kašičicu, a u drugo brašno dva vanilijin šećera.

Oba tijesta zamijesite dodajući mlako mlijeko i malo vode, koliko je potrebno da se prestane lijepiti za ruke. Po potrebi posuti sa još malo brašna i oblikovati fine mekanije kugle tijesta. Ostaviti pokriveno, na toplo mjesto, dvadesetak minuta da nadođe.

Na površinu posutu brašnom (plahtu, krpu) izvaditi prvi dio pa posuti malo sa brašnom i razvaljati ne previše tanko. Nastojati razvući u obliku pravougaonika.

Malo pouljiti, posuti kristal šećerom i kokosovim brašnom.

Razvaljati drugi dio tijesta u isti oblik. Na oklagiji polako prenijeti na prvi, ponoviti postupak (ulje, kristal šećer, kokosovo brašno).

Zarolati. Rolat isjeći na komade. Složite u nauljen i brašnom pobrašnjen pleh. Tako složeno ostaviti na toplo da nadolaze dvadeset minuta.

Staviti u šerpu 800 grama šećera i 700 mililitara vode, da se skuha ali ne treba ni da se ukuha previše.

Ugrijati rernu na 200°C i staviti da se peče dvadesetak minuta.

Izvaditi i preliti mlakom agdom vruće germuše. Pokriti lagano papirom za pečenje, da ne bi bile mekane!

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Raspisan tender za izgradnju vodovoda Gornji Zalik

  • Selektor Barbarez u fokusu ima fudbalera Dinama

  • Više od dvije trećine populacije ne unosi dovoljno omega-3 masnih kiselina

  • Samo su juani vječni: Meta “puštala” prevarantske oglase

  • Forum o dječijim pravima u BiH: Djeca u središtu javnih politika

SB Banner 1

■ Povezano

  • Bosanski lonac

  • Smokvara

  • Juneći gulaš za današnji ručak

  • Kompot od suhih šljiva