Hanumin pupak ili Germuše

115706

Hanumin pupak je poslastica neobičnog naziva, te potiče iz Turske. Kolač ima više verzija i naziva.

Sastojci:
brašno
germa
šećer
ulje
kakao prah
cimeta
mlijeko
kokosovo brašno

Priprema:

Jedan kilogram brašna podijelite na dva dijela. U oba sam stavite po pola germe i po tri kašike šećera i prstohvat soli te dvije kašike ulja.

U jedno brašno stavite pet kašika kakao praha i cimeta punu kašičicu, a u drugo brašno dva vanilijin šećera.

Oba tijesta zamijesite dodajući mlako mlijeko i malo vode, koliko je potrebno da se prestane lijepiti za ruke. Po potrebi posuti sa još malo brašna i oblikovati fine mekanije kugle tijesta. Ostaviti pokriveno, na toplo mjesto, dvadesetak minuta da nadođe.

Na površinu posutu brašnom (plahtu, krpu) izvaditi prvi dio pa posuti malo sa brašnom i razvaljati ne previše tanko. Nastojati razvući u obliku pravougaonika.

Malo pouljiti, posuti kristal šećerom i kokosovim brašnom.

Razvaljati drugi dio tijesta u isti oblik. Na oklagiji polako prenijeti na prvi, ponoviti postupak (ulje, kristal šećer, kokosovo brašno).

Zarolati. Rolat isjeći na komade. Složite u nauljen i brašnom pobrašnjen pleh. Tako složeno ostaviti na toplo da nadolaze dvadeset minuta.

Staviti u šerpu 800 grama šećera i 700 mililitara vode, da se skuha ali ne treba ni da se ukuha previše.

Ugrijati rernu na 200°C i staviti da se peče dvadesetak minuta.

Izvaditi i preliti mlakom agdom vruće germuše. Pokriti lagano papirom za pečenje, da ne bi bile mekane!

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Autoceste FBiH: Novi radar na izlazu tunela Ivan

  • Hladan tuš za premijera Kurtija iz američke ambasade

  • Ministarstvo zdravstva HNK-a o aktuelnom štrajku

  • Koji su zaključci sa sjednice Kolegija SDA u Stocu?

  • Nova podrška UN-a palestinskoj vlasti – bez Hamasa u sastavu

SB Banner 1

■ Povezano

  • Škemba – il’ je volite il’ ne volite

  • Halva

  • Pripremite se za zimu i napravite domaći ajvar

  • Starinska pita od šljiva s malo sastojaka