Prirodni sirup za podršku jetri i imunitetu – recept za pripremu kod kuće

Bobice zove sadrže prirodne sastojke koji pomažu u čišćenju i regeneraciji jetre, a poznate su i po svom snažnom antivirusnom djelovanju.
Zbog toga su učinkovite u liječenju masne jetre, hepatitisa i drugih bolesti ovog važnog organa. Također, pomažu u brzom suzbijanju sezonskih virusa, kao što su prehlada i gripa, te ublažavanju njihovih simptoma. Od bobica zove moguće je napraviti različite ljekovite napitke, a jedan od najefikasnijih je upravo ovaj sirup.
Potrebni sastojci:
dvije trećine šolje sušenih bobica zove
pola šolje vode
2 kašike rendane kore đumbira
1 kašičica cimeta u prahu
pola kašičice klinčića u prahu
1 šolja sirovog meda
Priprema i način primjene:
U šerpu stavite bobice zove, đumbir, cimet, klinčiće i vodu. Kuhajte na srednjoj vatri dok ne proključa, zatim smanjite temperaturu na lagano i poklopite. Ostavite da se krčka oko 45 minuta do sat vremena, dok se tečnost ne smanji za pola. Nakon toga sklonite sa šporeta i izgnječite bobice kako biste izvukli sve ljekovite sastojke. Poklopite i ostavite da se ohladi, piše cuvajzdravlje.ba.
Ohlađeni sirup procijedite kroz sterilnu gazu u čistu staklenu teglu ili bocu, a ostatak od bobica bacite. Dodajte med i dobro promiješajte. Sirup čuvajte u frižideru.
Uzimajte jednu supenu kašiku ujutro i navečer, pola sata prije jela, ako imate problema sa jetrom. Kod simptoma prehlade ili gripe, uzimajte jednu kašičicu svakih tri sata.
(Mostarski.ba)
Rahimić: Komunalna preduzeća počela sa uklanjanjem otpada sa mostarskih ulica
Gradsko vijeće jednoglasno usvojilo zaključke u vezi sa komunalnom problematikom
Prirodni sirup za podršku jetri i imunitetu – recept za pripremu kod kuće
NUB BiH – Održana radionica ‘Građanska nauka i digitalna humanistika u akademskim bibliotekama’
Mladi u BiH bez šanse: Nezaposlenost među najvišima u Evropi, poslodavci uvoze radnike