Šape – tradicionalni prhki kolačići

Šape su jedan od omiljenijih tradicionalnih kolača u Bosni i Hercegovini. Ovi prhki kolačići prepoznatljivi su po svom specifičnom obliku, koji se dobija korištenjem kalupa. Šape su jednostavne za pripremu, a njihova kombinacija oraha, maslaca i vanilije čini ih neodoljivo ukusnim. Često se pripremaju za praznike, Bajram ili posebne porodične prilike, a njihova aroma vraća uspomene na djetinjstvo.
Sastojci:
250 grama maslaca
150 grama šećera
2 jaja
1 vanilin šećer
200 grama mljevenih oraha
400 grama brašna
1 kašičica praška za pecivo
Prstohvat soli
Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U većoj posudi umutite maslac sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte jaja i nastavite mutiti dok se sve dobro sjedini.
U smjesu dodajte mljevene orahe, brašno pomiješano s praškom za pecivo i prstohvat soli. Umijesite tijesto dok ne postane glatko i kompaktno.
Ako je tijesto previše mekano, ostavite ga u frižideru 15-20 minuta da se stegne.
Kalupi za šape trebaju biti lagano premazani uljem ili posuti brašnom kako se tijesto ne bi lijepilo. U svaki kalup stavite malu količinu tijesta i lagano pritisnite kako biste popunili oblik.
Rernu zagrijte na 180°C i pecite šape oko 15-20 minuta, dok ne dobiju blago zlatnu boju. Pazite da ne pregore jer bi mogli izgubiti svoju prhkost.
Kada su šape pečene, ostavite ih da se kratko ohlade, a zatim ih pažljivo izvadite iz kalupa. Još mlake uvaljajte u šećer u prahu kako bi dobile svoj prepoznatljiv izgled.
(Mostarski.ba)