Napravite domaći kajmak

117253

Domaći kajmak je nezaobilazan dio tradicionalne bosanske kuhinje. Njegova bogata, kremasta tekstura i puni mliječni okus čine ga savršenim dodatkom uz vrući somun, pitu ili kao prilog mesnim jelima.

Iako se može kupiti u prodavnicama, pravi domaći kajmak je neuporedivo ukusniji. U ovom receptu pokazat ćemo vam kako napraviti kajmak kod kuće, koristeći samo prirodne sastojke, piše bosanskikuhar.ba.

Sastojci:
2 litra punomasnog mlijeka (najbolje domaćeg)
500 ml pavlake za kuhanje (opciono, za bogatiju teksturu)
So po ukusu

Priprema
U širokoj, dubljoj šerpi zagrijte mlijeko na srednjoj vatri.

Kada počne da se stvara pjena i mlijeko skoro provri, smanjite temperaturu i pustite da lagano krčka još 10-15 minuta. Povremeno promiješajte da ne zagori.

Pažljivo prebacite mlijeko u široku plitku posudu kako bi se kajmak lakše formirao.
Ostavite mlijeko na sobnoj temperaturi nekoliko sati, dok se na površini ne počne formirati deblji sloj kajmaka.
Nakon toga, posudu premjestite u frižider i ostavite da odstoji najmanje 12 sati (idealno preko noći).

Nakon što se kajmak formira, pažljivo ga kašikom odvojite s površine mlijeka i prebacite u čistu posudu.
Po želji, lagano ga posolite i promiješajte.

Kajmak možete čuvati u staklenoj tegli u frižideru do 5 dana.
Ako želite dužu trajnost, slojeve kajmaka možete preliti s malo istopljenog maslaca.

Savjeti:
Koristite kvalitetno punomasno mlijeko, najbolje je koristiti domaće, neprerađeno mlijeko jer ono sadrži više masti, što rezultira bogatijim kajmakom.

Ne miješajte slojeve kajmaka, ako želite tradicionalni kajmak, samo ga pažljivo skidajte s mlijeka i slažite u posudu.

Strpljenje je ključno, što duže kajmak stoji u frižideru, to će mu okus i tekstura biti bolji.

Posluživanje:
Namažite kajmak ga na vrući somun ili lepinu
Poslužite uz ćevape ili pečenu janjetinu
Dodajte ga kao prilog uz pitu ili domaći hljeb

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Raspisan tender za izgradnju vodovoda Gornji Zalik

  • Selektor Barbarez u fokusu ima fudbalera Dinama

  • Više od dvije trećine populacije ne unosi dovoljno omega-3 masnih kiselina

  • Samo su juani vječni: Meta “puštala” prevarantske oglase

  • Forum o dječijim pravima u BiH: Djeca u središtu javnih politika

SB Banner 1

■ Povezano

  • Bosanski lonac

  • Smokvara

  • Juneći gulaš za današnji ručak

  • Kompot od suhih šljiva