Malidžano, znate li šta je malidžano?

118508

Malidžano je namaz sličan ajvaru, ali je svijetle boje pa ga zovu i bijeli ajvar, a ponekad i zeleni ajvar. Ovaj klasik makedonske kuhinje priprema se slično kao ajvar, ali od zelenih paprika i dodaje se senf.

Sastojci:
800 g zelene paprike,
400 g patlidžana,
80 ml ulja,
sok od 1/2 limuna,
2 kašike senfa,
2 česme saransaka,
1 dl sirćeta
1 kašičica šećera,
1 kašičica soli

Priprema:

Operite i ispecite patlidžan i papriku, u pećnici ili na roštilju.

Očistite ih i ostavite da se dobro ocijede, najbolje preko noći. Patlidžan i papar izblendajte, a možete koristiti i stroj za mljevenje mesa.

U tavu ulijte ulje, pa kad se zagrije dodajte mljeveno povrće.

Pržite na umjerenoj temperaturi oko sat vremena uz stalno miješanje.

Pred kraj dodajte šećer, senf, sirćet i sol.

Dobro izmiješajte, a da je malidžano gotov znat ćete kada ostane trag kuhačom na dnu posude.

Vrući malidžano ulijte u vruće i sterilizirane staklenke i dobro zatvorite.

Pokrijte i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Halid Bešlić ukopan na groblju Bare

  • Konzorcij Logistika BiH: Drumski saobraćaj putnika i robe pred kolapsom

  • Voće podbacilo, pšenica opstala – slika bh. poljoprivrede 2025

  • Letovi AJet-a za Mostar ponovo odgođeni: Grad potpuno uklonjen s liste destinacija

  • Vratila se u BiH s tri diplome: Dženita Đulović prva je studentica s hidžabom u IMLEX programu

SB Banner 1

■ Povezano

  • Evo kako da napravite najzdraviji sok ove jeseni

  • Domaća tarhana, od sušenja do kuhanja

  • Šampita, kraljica kolača

  • Zimnica: Pinđur