Sevdidžan, i to iz Mostara

Ovaj kolač je svima u Mostaru poznat, svi smo ga jeli, jedemo i jesti ćemo…
Sastojci:
4 jaja
čaša šećera
čaša rastopljenog maslaca
rendana kora jednog limuna
čaša griza
1/4 čaše brašna
1 čaša vrhnja za kuhanje
Za agdu:
40 dkg šećera
4 dcl vode
vanilijin šećer
Priprema:
Umutiti žumanjke, dodati šećer te umiješati omekšani maslac i narednanu koru od limuna.
Sve dodatno umutiti.
Dodati griz, brašno i vrhnje te nastaviti mutiti.
Od bjelanjaka umutiti čvrsti snijeg i sjediniti ih s smjesom.
U međuvremenu zagrijati rernu.
Umućenu masu izliti u pomašćenu tepsiju i umjereno peći.
Priprema agde:
U šećer sipati 4 dcl vode i vanilijin šećer. Skuhati agdu.
Ispečeni sevdidžan preliti agdom i vratiti u toplu rernu.
Kad se malo ohladi sevdidžan sjeći u kocke.
(Mostarski.ba)