Kako odabrati najkvalitetnije maslinovo ulje?

Foto: Ilustracija
Maslinovo ulje se preporučuje kao sastavni dio vaše ishrane, a nekoliko smjernica može vam pomoći u odabiru onog najkvalitetnijeg.
Prije svega, kako savjetuju stručnjaci za ishranu, važno je obratiti pažnju na oznake na ambalaži. Najkvalitetnija maslinova ulja nose oznaku “ekstra djevičansko” što znači da su dobijena mehaničkim postupcima, bez hemijskih dodataka.
Oznaka “hladno cijeđeno” označava da je ulje dobijeno na temperaturama ispod 27 stepeni, čime se čuvaju nutritivna svojstva. Datum proizvodnje i rok trajanja su također važni, a kvalitetno maslinovo ulje najbolje je konzumirati unutar 24 mjeseca od proizvodnje, jer starije ulje gubi na kvaliteti, ukusu i nutritivnim vrijednostima.
Boja ulja može varirati od zlatno-zelene do tamnije nijanse, ovisno od vrste maslina i vremenskih uslova, ali je najbitnije da ulje bude bistro i bez taloga ili mutnoće.
Miris i ukus su ključni pokazatelji kvalitete, a dobar primjer je svjež voćni miris s notama trave i zelene jabuke. Ukus treba biti uravnotežen, s blagom gorčinom i pikantnošću koje ukazuju na svježinu i pravilnu preradu.
Također, savjetuje se da odaberete ulje pakovano u tamnim staklenim bocama ili metalnim limenkama koje štite od svjetlosti i oksidacije, dok se preporučuje da se plastična ambalaža izbjegava, jer može da utječe na kvalitet ulja.
(Mostarski.ba)










