Bamja – tradicija na kašiku

121021

Bamja je jedno od najpoznatijih tradicionalnih jela bosanske kuhinje, koje se priprema od sitnih zelenih mahuna bamje, mesa i aromatičnih začina. Ovo jelo se često sprema za posebne prilike, Bajrame, porodična okupljanja, jer ima bogat, intenzivan okus i specifičnu teksturu.

Bamja se u Bosni i Hercegovini najčešće priprema s teletinom ili junetinom, a ključni sastojak koji joj daje prepoznatljivu notu je limunov sok, koji pomaže neutralizaciji sluzi iz bamije i daje jelu blagu kiselkastu svježinu.

Sastojci:
250 g suhe bamje

500 g telećeg ili junećeg mesa (but ili plećka)

2 glavice crnog luka

2 čehna saransaka

50 ml ulja ili putera

1 kašika paradajz-pirea

1 kašičica soli

½ kašičice bibera

½ kašičice mljevene dimljene crvene paprike

½ kašičice mješavine začina

Sok od jednog limuna

1,2 litra vode

Priprema:
Suhu bamju je potrebno prvo pripremiti. U šerpu sipati vodu i sok od pola limuna, pa pustiti da proključa. Dodati suhu bamju i kuhati 5 do 10 minuta kako bi se uklonila sluz. Zatim je ocijediti i isprati hladnom vodom.

Ako koristite svježu bamiju, operite je, posušite i pažljivo odrežite vrhove, pazeći da ne oštetite unutrašnjost kako ne bi pustila sluz.

Meso isijeći na manje kocke. Na zagrijanoj tavi prodinstati sitno nasjeckan crni luk, dok ne postane staklast. Dodati meso i propržiti ga nekoliko minuta, dok ne porumeni sa svih strana.

Kad meso dobije lijepu boju, dodati saransak, mljevenu dimljenu papriku, so, biber i mješavinu začina. Umiješati paradajz-pire i sve dobro promiješati.

Dodati 1,2 litra tople vode, poklopiti i kuhaj na laganoj vatri oko sat vremena, dok meso ne omekša

Kada je meso gotovo, dodajte prethodno obarenu bamju i prelijte sokom od pola limuna.

Kuhati na tihoj vatri još 30 minuta, bez previše miješanja, kako se bamja ne bi raspala.

Kada jelo postigne gustu, bogatu teksturu, ukloniti sa izvora toplote te ostaviti da malo odstoji prije serviranja.

Savjeti za pripremu bamje

Kako spriječiti sluz iz bamije? – Bamiju uvijek blanširati u ključaloj vodi s limunovim sokom kako bi se smanjila sluzavost.
Koje meso je najbolje za bamju? – Najbolje je koristiti teletinu ili junetinu zbog bogatog okusa i sočnosti.
Zašto se bamja ne smije previše miješati? – Bamja je nježna i lako se raspadne, pa se preporučuje lagano protresanje šerpe umjesto miješanja kašikom.
Kako poslužiti bamju? – Tradicionalno se servira uz pire krompir, domaći somun ili hljeb.
Može li se zamrznuti? – Da, pripremljena bamija se može čuvati u zamrzivaču do 3 mjeseca.

Bamja je tradicionalno jelo koje spaja bogate okuse mesa, bamje i začina u nevjerovatno ukusnu i aromatičnu kombinaciju. Iako je priprema malo duža, rezultat je jelo koje vrijedi svakog truda!

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Bamja – tradicija na kašiku

  • Predsjedavajući Skupštine HNK Džafer Alić boravio u posjeti Skupštini Brčko distrikta

  • Okrugli sto u Mostaru: Predstavljeni rezultati projekta PUŽ OSI

  • Promovisana knjiga “Vašingtonski sporazum: konsocijacija ili kontinuitet podjela”

  • Grobnica stara preko 12.000 godina otkrivena u Kini

SB Banner 1

■ Povezano

  • Miris i ukus tradicije, kadaif

  • Droba

  • Tirit sa piletinom

  • Bosanski lonac