Kukuruza – naziv sve govori

123470

Nekada se kukuruza jela kao skoro jedina vrsta hljeba i nije bila omiljena. Danas se pravi rijetko i svi navale kao da je najbolji specijalitet.

Sastojci:
1 kg kukuruznog brašna
oko 7-8 dl vruće vode
1 žlica šećera
malo soli
malo praška za pecivo

Priprema:
Brašno u dubljoj posudi izmješajte sa šećerom, solju i praškom, pa ulijevajte vruću vodu stalno miješajući.

Tijesto se ne smije rasipati, ali mora biti homogeno i ne rijetko.

Ostavite pokriveno oko pola sata, pa premjestite u posudu za pečenje koju ste malo nauljili.

Opet pokrijte i neka miruje još pola sata.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 250 stepeni celzijusa, oko pola sata pa smanjite na 200°c i pecite još pola sata.

Toplu kidajte, a kad se ohladi možete i rezati.

Najbolje ide domaća jela, ili sir, kajmak, jogurt…ili po starinski “udrobiti” u slatko mlijeko.

Napomena:
U kukuruzu možete dodati sastojke po želji, sir, kajmak…

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Volonterima Crvenog križa FBiH dodijeljena priznanja za doprinos i posvećenost

  • MUP HNK: Uhapšen muškarac koji je pljačkao dostavljače

  • TZ Grada Mostara: 340 privatnih iznajmljivača nemaju rješenja za pružanje usluga smještaja

  • Policija o navodnom seksualnom zlostavljanju dječaka u Mostaru: Na potezu Tužilaštvo

  • Peljto sudi sarajevski, a Bilbija mostarski derbi

SB Banner 1

■ Povezano

  • Đulbastije

  • Lokum – topi se u ustima

  • Šnenokle – kako se prave ponajbolje šnenokle?

  • Miris jeseni: Cimet rolnice