Zimski užitak: Mramorni kolač s cimetom

Kada temperature padnu i prvi snijeg prekrije grad, najljepše je ostati kod kuće, ušuškan u toplu dekicu, uz šolju omiljenog napitka.
A pravi ugođaj zime upotpunjuje domaći kolač koji mami osmijeh i miriše na toplinu doma, piše zene.ba.
Jedan od takvih recepata je mramorni kolač s dodatkom cimeta, koji dobija poznatu formu, ali s neodoljivim začinskim dodatkom.
Njegova priprema nije zahtjevna, a rezultat je mekan, mirisan i savršen za društvo ili samo uživanje u tišini hladnog dana.
Sastojci za biskvit:
275 grama brašna
kašičica praška za pecivo
pola kašičice sode bikarbone
kašičica vanilije
100 grama maslaca
200 grama šećera
2 jaja
200 grama kiselog vrhnja
2 kašike biljnog ulja
2 kašičice cimeta
Sastojci za mrvičasto tijesto:
70 grama brašna
60 grama smeđeg šećera
pola kašičice cimeta
45 grama maslaca na sobnoj temperaturi
Sastojci za glazuru:
50 grama krem sira
kašičica vanilije
40 grama šećera u prahu
2 kašike mlijeka
Priprema:
Prvo se pripremi mrvičasto tijesto, zatim biskvitna smjesa, koju je najbolje podijeliti u dvije posude – jednu sa cimetom, drugu bez njega.
Smjese se potom naizmjenično slažu u kalup, a vrh se pospe mrvičastim slojem.
Peče se dok ne dobije zlatno-smeđu boju i mirisnu koricu.
Kad se kolač ohladi, prelije se glazurom i ostavi nekoliko minuta da se stisne.
Rezultat je topao, mekan i aromatičan kolač, savršen za uživanje u zimskim danima, uz dobro društvo ili omiljenu knjigu.
(Mostarski.ba)

Program obilježavanja mubarek večeri Lejletur-regaiba i godišnjice Centra za učenje Kur’ana MIZ Mostar

Velež TV donosi svih 20 golova postignutih u jesenjem dijelu prvenstva

Njemačka do 2028. ulazi u najveći budžetski deficit od ujedinjenja

Zimski užitak: Mramorni kolač s cimetom

Bez minimalne penzije za one s manje od 20 godina staža





