Japrak – hercegovačka delicija

34937

Foto: Coolinarika

Japrak je tradicionalno jelo Hercegovine, izvorno je jelo iz Turske. Sprema se od raštike, kupusa raštike.

Sastojci
500-600 g mljevenog mesa (junetina, teletina)
1 glavica luka-sitno isjeckati
2 česme / čehne saransaka
1 mala šolja riže
2 kašike paradajz pirea
Majdonos isjeckan
sol, biber, mješavina začin, crvena paprika
malo ulja i tople vode
kupus raštika

Priprema
U posudu staviti mljeveno meso, dodati mu luk i saransak (bijeli luk), rižu, začine, malo ulja i tople vode, pa sve sastojke dobro rukom sjediniti.
Odrezati drške kupusu, oprati ga i staviti u šerpu, preliti toplom vodom i neka prokuha.
Prosuti vodu u kojoj se kupus obario, te ga preliti hladnom vodom. Svaki list kupusa treba pripremiti za motanje japraka. Ukoliko su listovi veći, rukom ih otkinuti na dva dijela, a ako su manji samo sa vrha kupusa prema unutra odrezati deblji dio drške.

List staviti na dlan ruke, da ravna strana bude gore i na nju staviti kašiku smjese od mesa. Kupus uvijati od sebe prema prstima u manju rolnu.

Krajeve i obje strane uviti unutra i japrak blago stisnuti. Zavijene japrake slagati u pouljenu šerpu.
Kada smo svu smjesu od mesa potrošili i složili japrake, poklopiti ih manjim tanjirem i zaliti vrućom vodom ili mesnim temeljcem.

Kuhati na laganoj vatri, da se pihtija.
Povremeno dodavati vruću vodu. Pred sami kraj dodati pire od paradajza i napraviti zapršku.
Gotov japrak nikada nema puno tečnosti.

Posluživanje
Japrak poslužiti sa pire krompirom ili rižom uz jogurt, pavlaku ili mileram.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Mostar: Gradsko vijeće zasjeda u utorak

  • HNK: U protekla 24 sata deset saobraćajnih nesreća

  • Velika porezna kontrola u FBiH

  • Bećirović s kongresmenom Selfom: SAD poštuje Dejtonski sporazum

  • BIHAMK: Magla i niska oblačnost na brojnim dionicama

SB Banner 1

■ Povezano

  • Domaća supa sa knedlama

  • Ruska baklava

  • Ukusno i brzo/Musaka

  • Bosanski lonac