Marokanska Taktouka

34971

Foto: Ilustracija

Marokanska kuhinja prepuna je maštovitih jela od povrća punih okusa. Jedno od njih je taktouka – topla salata od mekog povrća koja se poslužuje kao prilog ili rustikalni namaz za lepinje i sendviče.

Sastojci:
2 velike paprike,
3 kašike maslinovog ulja,
4 velika paradajza,
2 čehna saransaka,
2 kašike sjeckanog majdonosa,
2 kašike sjeckanog korijandera,
1 kašičica dimljene mljevene paprike,
pola žličice kima,
1 prstohvat kajenskog bibera,
pola žličice soli,
pola kašičice šećera u prahu.

Priprema:

Na roštilju ili pod grillom u pećnici pecite papriku i okrećite je svake 3 do 4 minute dok lagano ne zagori i omekša. Stavite je na tanjur, prekrijte krpom i ostavite sa strane da se ohladi.

U međuvremenu paradajz blanširajte u vrućoj vodi, ogulite ih, očistite od sjemenki i grubo nasjeckajte na komade od 1,5 cm. Paprike ogulite i očistite od sjemenki te ih nasjeckajte na komade od 1,5 cm.

U dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte sjeckani saransak pa za desetak sekundi i nasjeckani paradajz, začine, začinsko bilje, so i šećer. Poklopite i kuhajte 10 minuta.

Povremeno promiješajte. Dodajte nasjeckanu papriku i pomiješajte sve sastojke. Ostavite da se lagano kuha 10 minuta dok sva tekućina ne ispari.

(Agencije)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Šta je Balkan očekivao, a šta je od Trumpa dobio

  • BH Fanaticosi uzvraćaju Željkoviću: “Podobni sestrić ne treba brojati, nego otići!”

  • Ustavni sud BiH odbacio apelaciju Dodika

  • Otvoreno deseto izdanje konferencije ‘PR Media & Sport Days University of Mostar’

  • Nova krivična prijava protiv gradonačelnika Stoca Stjepana Boškovića

SB Banner 1

■ Povezano

  • Tirit sa piletinom

  • Bosanski lonac

  • Kompot od suhih šljiva

  • Sultan kebab