Turšija

34977

Foto: Ilustracija

Sastojci:
Oko 3 kg miješanog povrća: paprika babura, paradajz, krastavci, karfiol, mrkva, crni luk, ljuta paričica,
3l vode,
1l sirćeta,
150 g soli,
200 g šećera,
10 g konzervansa,
5 g vinobrana,
oprana zrna bibera 1 kesica

Priprema:

Složite red paprike, pa red krastavaca, pa red paradajza, red karfiola, mrkve, luka, papričicu i ponavljate sve dok se povrće ne potroši.
Prokuhajte 1l vode i kada se prohladi istresite so i šećer, konzervans, vinobran i biber. Promješajte da se sve otopi pa nalijte ostatak vode i sirće. Sačekajte da se ohladi pa prelijte preko pripremljenog povrća.

Kada prelijete turšiju stavite plastični obruč preko i onda preko stavite nešto teže, može to biti kamen za kupus ili ako nemate može da posluži dobro oprana napunjena flaša od 2l.

Sud se dobro zatvori poklopcem i ostavi se 21 dan da stoji bez otvaranja i poslije tog vremena može da se otvori.

(Agencije)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Šta je Balkan očekivao, a šta je od Trumpa dobio

  • BH Fanaticosi uzvraćaju Željkoviću: “Podobni sestrić ne treba brojati, nego otići!”

  • Ustavni sud BiH odbacio apelaciju Dodika

  • Otvoreno deseto izdanje konferencije ‘PR Media & Sport Days University of Mostar’

  • Nova krivična prijava protiv gradonačelnika Stoca Stjepana Boškovića

SB Banner 1

■ Povezano

  • Tirit sa piletinom

  • Bosanski lonac

  • Kompot od suhih šljiva

  • Sultan kebab