Danas za ručak brzo i lagano: Rižoto

34988

Sastojci: 6 kašika povrtnog temeljca, 1 kašika ekstra djevičanskog ulja, 3 kašike maslaca, 1 srednji luk, 1,5 šolja riže, 1 kašičica limunove korice, 2 kašike limunovog soka, 6 velikih svježih listova kadulje, 2 kašike svježih listova majdonosa, četvrtina šolje svježe ribanog parmezana, so, biber, 2 kašike slatkog vrhnja (po želji).

Priprema:

Prokuhajte povrtni temeljac u šerpi srednje veličine.

Zagrijete ulje i dvije kašike maslaca u šerpi, dodajte luk i miješajte pet minuta dok ne porumeni. Koristeći drvenu kašiku dodajte rižu i miješajte jednu minutu. Dodajre vodu i kuhajte jednu do dvije minute.

Dodajte pola šolje toplog povrtnog temeljca, redovo miješajući dok riža ne upije svu tekućinu. Nastavite dodavati po pola šolje temeljca miješajući. Nakon 15 minuta stavite limunovu koricu i kadulju.

Nastavite dodavati temeljac dok riža ne postane mekana, al još uvijek bude al dente. Nakon 10 minuta (ako vam nestane temeljca, možete ulijevati toplu vodu), ulijte limunov sok i kuhajte dok ga riža ne upije.

Uklonite šerpu s plamena i umiješajte preostalu kašiku maslaca i četvrtinu šolje sira. Po potrebi stavite i slatko vrhnje. Dekorirajte parmezanom.

(Agencije)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Počela nova sezona BH Telecom F Lige

  • U BiH sutra pretežno oblačno vrijeme, u većem dijelu zemlje kiša

  • Borsa obranila titulu državnog prvaka u džudu u kategoriji do 23 godine

  • Ljepotica koja čuva vezirski grad: Jedna od najljepših tvrđava Balkana

  • Ukrajinski dronovi napali rusku naftnu pumpnu stanicu

SB Banner 1

■ Povezano

  • Maslenjak – kralj pogača

  • Šape – tradicionalni prhki kolačići

  • Prijedlog za ručak: Grah sa suhim mesom

  • Punjena jaja